piątek, 23 września 2016

Ciasteczka Koperty Na Cydrze A'la Francuskie

Super kruchutkie ciasteczka które swoja strukturą w środku przypominają ciasto francuskie, ale spokojnie, nie wymagają długiego składania ciasta, robi się je w jakieś 15 minut, no plus pieczenie...a potem to już tylko przyjemność z jedzenia :) Jak na razie mój numer jeden wśród ciasteczek :)









Składniki na około 4 blaszki:

  • 4 szkl mąki tortowej
  • 1 szkl cydru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 400 g masła
  • około 500 g marmolady
  • cukier puder do posypania ciasteczek


1. Mąkę z masłem, cukrem oraz szczypta soli umieścić w misie lub na stolnicy i powoli dolewając cydr, zagnieść ciasto.
2. Ciasto dzielimy na 4 kawałki. Bierzemy jeden i wałkujemy na niezbyt cienki prostokąt. Resztę owijamy folią i chowamy na ten czas do lodówki.
3. Z ciasta wykrawamy kwadraty i na każdy kwadrat nakładamy po 1 łyżeczce marmolady.



Zalepiamy przeciwne rogi tak mocno aby nic nam się podczas pieczenia nie rozłączyło.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niezbyt dużych odstępach.

Pieczemy w 190 stop (grzanie góra-dół bez termoobiegu ) przez około 20-25 minut.







     Źródło inspiracji Tutaj
















15 komentarzy:

  1. Iwonko poproszę jedno ciasteczko do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :-) Poczęstuje nawet kilkoma :)

      Usuń
  2. Super ciasteczka:) Poproszę jedno:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tego typu ciasteczka wyglądają świetnie i apetycznie :) A do tego nadzienie zawsze kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie robiłam jeszcze ciasta z cydrem, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) i polecam wypróbować cydr w wypiekach ;-)

      Usuń
  5. Ale apetycznie wyglądają, aż nabrałam ochoty na coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.