wtorek, 5 lipca 2016

Placuszki z Cukinii

Te placuszki bardzo często robię latem, wystarczy delikatna zmiana składników i za każdym razem smakują inaczej. Polecam !















składniki na 20-25 placuszków
ponad 1 kg nieobranej cukinii ( u mnie było 1,2 kg)
2 średnie jajka
5-6 łyżek mąki pszennej np. tortowej
1/2 sporej marchewki
1/2 korzenia pietruszki
2 łyżeczki natki pietruszki
sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku,






1. Cukinie obieramy i ścieramy na największych oczkach tarki, solimy i odstawiamy na 15 min np. na sito bądź durszlak do obcieknięcia nadmiaru soku.
2. Po odsączeniu nadmiaru soku, przekładamy ją z powrotem do miski, ścieramy do niej marchew i pietruszkę (możemy pominąć jeśli nie lubimy tych warzyw) dodajemy posiekana natkę pietruszki, przyprawy, wbijamy 2 całe jajka oraz dodajemy make. Mieszamy całość do uzyskania niezbyt gęstej konsystencji.



3. Rozgrzewamy patelnie z niedużą ilością oleju i smażymy placuszki na rumiana z oby dwóch stron. Podajemy ze śmietaną/jogurtem lub sosem np. tzatziki.






10 komentarzy:

  1. Muszę zrobić bo w tym sezonie nie robiłam jeszcze tych placuszków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie musisz zrobić bo to coś dobrego takie placuszki :)

      Usuń
  2. U mnie dziś właśnie będą bardzo podobne :) lekko, smacznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię czasem bardzo podobne placki. Pyszna sprawa

    OdpowiedzUsuń
  4. Musimy zrobić bo cukinie nam się mnożą w ogrodzie jak oszalałe :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.