piątek, 29 lipca 2016

Maliny W Syropie

Wyruszyliśmy na poszukiwanie malin, zbyt wiele ich nie znaleźliśmy, ale to co nam się udało zebrać przerobiliśmy na dwa małe słoiczki :)









Składniki na 2 małe słoiczki:
około 200-300 gr malin
2-3 łyżeczki cukru na jeden słoiczek
około 600 ml wody






1. Malinki myjemy i osuszamy na sicie.
2. Słoiczki myjemy i wyparzamy. Do wyparzonych słoików układamy po równo owoce oraz zasypujemy cukrem.
3. Wodę zagotowujemy i gorącą zalewamy maliny, zakręcamy słoiki.
4. Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.




10 komentarzy:

  1. dokładnie :) Jaka przyjemność wtedy otworzyć taki słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam swoje malinki , więc muszę zrobić, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W naszym ogrodzie też malin nie ma tyle ile byśmy chciały :/ Zawsze po zerwaniu raz dwa i już są zjedzone więc raczej nic z nich nie zrobimy, no chyba, że parę woreczków zamrozimy na galaretki i domowe sorbety :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie malinki w słoiczku zawsze się przydadzą ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.