poniedziałek, 13 czerwca 2016

Chleb Na Zakwasie - Bez Długiego Wyrastania

Podstawą do upieczenia dobrego, smacznego chleba jest oczywiście dobra mąką i odrobina cierpliwości. Nic tak nie wypełnia domu jak zapach pieczonego chleba na zakwasie.

















Składniki na 3 keksówki:

Zaczyn:

  • 250 g aktywnego zakwasu
  • 300 g mąki Szymanowskiej np. ekologicznej typ 750
  • 250 g wody o temp. pokojowej



Ciasto właściwe:

  • 1 kg mąki Szymanowskiej np. ekologicznej typ 750
  • 550 ml letniej wody
  • 15 g drożdży + 50 ml ciepłej wody ale nie gorącej ! + 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 i 1/2 łyżeczki soli
  • 8 łyżek Oleju np. Oleju Polskiego
  • +  Cały zaczyn z wieczora dnia poprzedniego
  • 2 łyżki kminku
  • garść siemienia lnianego
  • 5 płaskich łyżek podprażonego słonecznika
  • mak do obsypania chlebków

ZACZYN

1. Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek szykujemy zaczyn.

2. W dużej misce np. 5 litrowej mieszamy odmierzona ilość zakwasu z mąka oraz wodą.



Przykrywamy folią, zostawiając mała szparę i odstawiamy na noc w nieprzewiewne miejsce np. do zimnego piekarnika.

CIASTO WŁAŚCIWE

1. Do dużej miski wsypujemy całą mąkę Podprażamy słonecznik i dodajemy do maki razem zresztą nasion.



2. Drożdże mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i odstawiamy na chwile do zapienienia się.


3. Dodajemy sól i mieszamy całość aby dobrze rozeszła się po mące. Następnie dodajemy drożdże, wyrośnięty zakwas z dnia poprzedniego i mieszamy wstępnie całość ( u mnie zrobił to robot )


4. Następnie po tym krótkim mieszaniu dodajemy olej i teraz mieszamy już dokładnie całość ( u mnie robot około 5-7 min) ciasto ma delikatnie lepić się.
Następnie obsypujemy mąką i odstawiamy przykryte folią spożywczą do wyrośnięcia na 1 h.

5. Po tym czasie wyrośnięte ciasto zagniatamy tym razem już ręcznie i dzielimy równo na trzy części. Wkładamy do wysmarowanych keksówek i wysypanych mąką i odstawiamy na 30-40 min w ciepłe nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia. Oczywiście przykrywamy folią spożywczą aby nie wyschły!



6. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na grzanie góra-dół 220 stopni.
Chlebki przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika smarujemy woda, nacinamy i obsypujemy np. makiem.

Pieczemy w 200 - 190 stopniach przez 1 h i 10 min.
U mnie piekarnik elektryczny czasami przypieka za bardzo górę i wtedy 20 min przed końcem zostawiam grzanie tylko dolne.
Chleb dziele na połówki i zamrażam w woreczkach foliowych, wyjmuje codziennie jedna połówkę i w ten sposób mam ciągle świeże pieczywko :)
Dobrze wypieczony chleb ostukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.







15 komentarzy:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.