niedziela, 19 czerwca 2016

Bezglutenowe Placuszki W Trzech Odsłonach Z Truskawkami

Puszyste i bardzo smakowite placuszki które prosto się przygotowuje, a smakują wyśmienicie. Zapraszam każdego do wypróbowania przepisu :)
















Składniki na około 12 placuszków:

  • 1/2 szkl mąki gryczanej
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 czubata łyżeczka nasion chia (można pominąć i dodać w to miejsce 1 łyżkę maki grycz.)
  • 2 łyżeczki ksylitolu do posłodzenia lub cukru pudru
  • 1 całe jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8-10 średnich truskawek


Sos Truskawkowy:

  • 3-4 łyżki jogurtu nat.
  • parę truskawek
  • ksylitol/cukier puder do osłodzenia






1. Wlewamy mleko do szklanki i dodajemy nasiona chia - odstawiamy na 15 min co jakiś czas mieszając. Jeśli nie mamy bądź nie używamy nasion chia ten krok pomijamy !

2. W garnuszku roztrzepujemy jajko na piankę, wlewamy mleko z nasionami bądź bez, wsypujemy mąkę oraz dajemy proszek do pieczenia. Całość mieszamy do gładkiej dość gęstej konsystencji.


3. Rozgrzewamy suchą patelnie i wylewamy po 1-1,5 łyżki masy:
- pierwsze placuszki robimy bez dodatków, weszło mi na patelnie 4.

- do drugich dajemy pokrojone w plasterki truskawki ( kiedy wylejemy ciasto na patelnie, natychmiast układamy na plackach po 2-3 plasterki truskawek, pamiętajmy aby przykręcić kurki gdyż truskawki szybko się przypalają ! )
ps. tutaj zapominałam zrobić zdjęcie ;p
- po drugich placuszkach musimy przetrzeć patelnie jeśli truskawki się nam poprzyklejały. Resztę pokrojonych truskawek  mieszamy z ciastem, rozgniatając je aby nie było za dużych kawałków.

Wylewamy na patelnie i smażymy.
Placuszki bez dodatków możemy podać z sosem truskawkowym: jogurt mieszamy/ciapkamy z truskawkami i ksylitolem/cukrem pudrem. Polewamy placki.











2 komentarze:

  1. My za mąką gryczaną przepadamy jak szalone, dlatego te placuszki są specjalnie dla nas, prawda? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak ^_^ Częstujcie się :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.