środa, 25 maja 2016

Rolada Schabowa Z Mięsem Mielonym Obłożona Boczkiem

Pyszny delikatny schabik w szybszej i prostszej wersji,  ale równie smakowitej :)


















Składniki:
1 kg schabu
400 gr mięsa mielonego u mnie z łopatki
1 mała cebula starta na tarce
kawałek sera żółtego
plastry boczku parzonego
czosnek granulowany, sól czosnkowa, pieprz do smaku, papryka ostra i słodka w proszku






1.  Schab myjemy i rozcinamy na długi płat mięsa. Delikatnie tłuczemy go. Obsypujemy solą czosnkową, pieprzem, papryką słodką i chowamy do lodówki na czas przygotowania mięsa mielonego i rozgrzania piekarnika. Ja to robię na folii aluminiowej na której będę potem piec moja roladę ;)
2.  Rozgrzewamy piekarnik do 200 stop. Mięso mielone przyprawiamy jak na kotlety, ale nie musimy dodawać jajka.
3. Na płacie schabu rozkładamy najpierw mięso mielone, na nie ścieramy ser i całość rolujemy w roladę.



4. Obkładamy plastrami boczku i zawijamy ściśle w folie aluminiową.

5. Przekładamy do formy w której będzie się piekło wyłożonej folia aluminiową.

Pieczemy w 200 stop przez około 1,5 - 2h pamiętając aby 15 min przed końcem pieczenia rozchylić folie aby mięsko wraz z boczkiem się przyrumieniły.
Ja robiłam z połowy mięska dlatego roladka jest taka mała ;)
Smacznego !!





12 komentarzy:

  1. W przekroju wygląda rewelacyjnie!!!!!! :) Piekne ślimaki xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zawsze same pyszności na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny szlaczek się zrobił :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Mój tez uwielbia takie mięska ;)

      Usuń
  5. Gdzieś czytałam że nie powinno się nic piec w folii aluminiowej, bo pod wpływem ciepła wytwarza jakieś szkodliwe związki dla organizmu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.