czwartek, 7 kwietnia 2016

Biszkopt Rzucany Kakaowy

Prosty przepis na biszkopt rzucany, ale tym razem kakaowy :)













Składniki na tortownice o śred 24 cm

  • 5 jajek
  • 2/3 szkl maki pszennej najlepiej tortowej
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 i 1/2 czubate łyżki ciemnego kakao




1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stop.

2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Mąkę z kakao mieszamy w osobnym naczyniu.

3. Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Kiedy wszystkie żółtka zużyjemy, odkładamy mikser.

4. Teraz porcjami dodajemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie całość mieszamy.


5. Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 35-40 min w 180-190 stop.

6. Kiedy biszkopt wyda nam się gotowy ( możemy spr patyczkiem czy jest suchy) wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast z 50 cm upuszczamy na podłogę !  Następnie biszkopt z powrotem wkładamy do piekarnika aby w nim ostygł przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy ostygnie obkrajmy brzegi nożem i wyjmujemy nasz biszkopt.
Jeśli biszkopt wyrósł nam z górką możemy przekręcić go górą do dołu, wtedy zrówna nam się :)


















10 komentarzy:

  1. Najlepszy biszkopt :-) zawsze robię taki rzucany :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy biszkopt :-) zawsze robię taki rzucany :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. My też zawsze rzucamy tak naszymi biszkoptami i są super :D Hehe tato zawsze sie z tego śmieje.... nie wiemy dlaczego :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) To tak jak mój mąż ciągle mówi "Po co tym rzucasz.."? :-) ^_^

      Usuń
  4. wszystko co kakaowe czy czekoladowe wsunę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. wypróbuje przepis bo niestety nie mam ręki do biszkoptów ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.