Biszkopt Rzucany Kakaowy
Prosty przepis na biszkopt rzucany, ale tym razem kakaowy :)
Składniki na tortownice o śred 24 cm
1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stop.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Mąkę z kakao mieszamy w osobnym naczyniu.
3. Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Kiedy wszystkie żółtka zużyjemy, odkładamy mikser.
4. Teraz porcjami dodajemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie całość mieszamy.
5. Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 35-40 min w 180-190 stop.
6. Kiedy biszkopt wyda nam się gotowy ( możemy spr patyczkiem czy jest suchy) wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast z 50 cm upuszczamy na podłogę ! Następnie biszkopt z powrotem wkładamy do piekarnika aby w nim ostygł przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy ostygnie obkrajmy brzegi nożem i wyjmujemy nasz biszkopt.
Jeśli biszkopt wyrósł nam z górką możemy przekręcić go górą do dołu, wtedy zrówna nam się :)
Składniki na tortownice o śred 24 cm
- 5 jajek
- 2/3 szkl maki pszennej najlepiej tortowej
- 3/4 szkl cukru
- 3 i 1/2 czubate łyżki ciemnego kakao
1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stop.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Mąkę z kakao mieszamy w osobnym naczyniu.
3. Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Kiedy wszystkie żółtka zużyjemy, odkładamy mikser.
4. Teraz porcjami dodajemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie całość mieszamy.
5. Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 35-40 min w 180-190 stop.
6. Kiedy biszkopt wyda nam się gotowy ( możemy spr patyczkiem czy jest suchy) wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast z 50 cm upuszczamy na podłogę ! Następnie biszkopt z powrotem wkładamy do piekarnika aby w nim ostygł przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy ostygnie obkrajmy brzegi nożem i wyjmujemy nasz biszkopt.
Jeśli biszkopt wyrósł nam z górką możemy przekręcić go górą do dołu, wtedy zrówna nam się :)
10 comments
Wyszedł idealny :D
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńNajlepszy biszkopt :-) zawsze robię taki rzucany :-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
UsuńNajlepszy biszkopt :-) zawsze robię taki rzucany :-)
OdpowiedzUsuńMy też zawsze rzucamy tak naszymi biszkoptami i są super :D Hehe tato zawsze sie z tego śmieje.... nie wiemy dlaczego :P
OdpowiedzUsuń:-) To tak jak mój mąż ciągle mówi "Po co tym rzucasz.."? :-) ^_^
Usuńwszystko co kakaowe czy czekoladowe wsunę :D
OdpowiedzUsuńSuper równy biszkopcik:)
OdpowiedzUsuńwypróbuje przepis bo niestety nie mam ręki do biszkoptów ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.