Kotlety Siekane Po Meksykańsku
Remont oraz przeprowadzka sprawiły, że odrobinę mniej czasu mam na gotowanie i blogowanie, ale postaram się w tym tygodniu nadrobić zaległości ;)
Zapraszam na pyszne delikatne kotleciki siekane w łagodnej meksykańskiej wersji. Powinny zasmakować każdemu wielbicielowi kotletów. Napisałam łagodna wersja gdyż nie przepadam za pikantnymi daniami i staram się nie używać zbyt dużych ilości ostrych przypraw.
Składniki 8 kotlecików
1. Fileta myjemy osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie przekładamy do miski solimy i pieprzymy, dodajemy jajka/jajko, oraz paprykę słodką.
2. W wielu przepisach jest majonez a ja postanowiłam zamienić go na trochę lżejszą wersje na śmietanę 18%. Dodajemy 2 łyżki śmietany, oraz odsączona z zalewy naszą mieszankę meksykańska. Mieszamy i w zależności jak gęstą będzie zawartość naszej miski to dajemy 2 - 3 łyżki mąki. Mieszamy jeszcze raz wszystko i odstawiamy na chwilę.
3. Smażymy na rumiano na oleju, pamiętając aby odsączyć nasze kotlety na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Smacznego !!!
Zapraszam na pyszne delikatne kotleciki siekane w łagodnej meksykańskiej wersji. Powinny zasmakować każdemu wielbicielowi kotletów. Napisałam łagodna wersja gdyż nie przepadam za pikantnymi daniami i staram się nie używać zbyt dużych ilości ostrych przypraw.
Składniki 8 kotlecików
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 jajka lub 1 duże
- 2-3 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany np. 18%
- 80 g startego sera żółtego ( 3-4 plastry pokrojone w drobna kosteczkę )
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 puszki mieszanki meksykańskiej
- szczypta ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
1. Fileta myjemy osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie przekładamy do miski solimy i pieprzymy, dodajemy jajka/jajko, oraz paprykę słodką.
2. W wielu przepisach jest majonez a ja postanowiłam zamienić go na trochę lżejszą wersje na śmietanę 18%. Dodajemy 2 łyżki śmietany, oraz odsączona z zalewy naszą mieszankę meksykańska. Mieszamy i w zależności jak gęstą będzie zawartość naszej miski to dajemy 2 - 3 łyżki mąki. Mieszamy jeszcze raz wszystko i odstawiamy na chwilę.
3. Smażymy na rumiano na oleju, pamiętając aby odsączyć nasze kotlety na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Smacznego !!!
12 comments
Mmm :) Moje klimaty!
OdpowiedzUsuńSuper. Już mi smakują :-)
OdpowiedzUsuńPyszne kotleciki:) Porywam jednego:)
OdpowiedzUsuńPycha! świetne , bardzo je lubię
OdpowiedzUsuńKuszące :D
OdpowiedzUsuńPrzypominają kotleciki naszej babci, też sieka pierś z kurczaka ale miesza z pieczarkami :)
OdpowiedzUsuń:-) Z pieczareczkami tez muszę zrobić ;)
UsuńKiedyś jadłam u znajomej podobne, były pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszne są te kotleciki :)
OdpowiedzUsuńPyszne są te kotleciki :)
OdpowiedzUsuńDziekuje za ciekawe inspiracje,,,,,
OdpowiedzUsuńProszę bardzo i życzę smacznego :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.