czwartek, 10 marca 2016

Rolada Schabowa

Pyszna roladka na świąteczny obiad lub na zimno do chlebka ;)












Składniki:

  • około 1kg schabu
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 jajo
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • kawałek sera żółtego
  • sól czosnkowa, pieprz do smaku
1. Schab myjemy i rozcinamy na długi płat mięsa. Delikatnie tłuczemy go. Obsypujemy solą czosnkową i pieprzem i chowamy do lodówki na 1-2 h Ja to robię na folii aluminiowej na której będę potem piec moja roladę ;)

2. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki bądź ścieramy na tarce i przesmażamy razem z cebulka i sola oraz pieprzem na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. Mięso mielone przyprawiamy jak na kotlety.
4. Na płacie schabu rozkładamy najpierw mięso mielone, a na nie ścieramy ser, a na to wszystko  wykładamy przesmażone pieczarki i znów możemy zetrzeć trochę sera.



Teraz zaczynamy zawijać całość w roladę.




Następnie obwiązujemy nicią i zawijamy w folię aluminiową.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia nalewamy około 200-300 ml wody i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190-200 stopni. Pieczemy około 2-2,5 h. Pod koniec rozchylając folię aby dać możliwość przypieczeniu się mięska.



Źródło Tutaj

23 komentarze:

  1. Musi być pyszna! Do chleba by się chyba najbardziej u mnie sprawdziła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też tylko z chlebkiem została zjedzona :)

      Usuń
  2. Wszystko co ma kształt rolady wygląda świetnie :)
    Apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie rolady, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna roladka, na kanapki idealna :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna roladka, na kanapki idealna :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wygląda:) Musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z pewnością smakuje wybornie!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna rolada, na kanapki będzie idealna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, na kanapeczki w sam raz :)

      Usuń
  9. Swietne roladki, poproszę o porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Już przesyłam porcyjkę ;)

      Usuń
  10. Wygląda bardzo pysznie i to nadzienie z pieczarek zachęca.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.