sobota, 9 stycznia 2016

Paluchy drożdżowe z kminkiem lub makiem lub papryką słodką

W karnawale często szukamy drobnych przekąsek które możemy podać gościom podczas domówek lub sami podjadać podczas oglądania Tv ;) Te paluchy będą doskonałą i smakowitą propozycją dla wszystkich którzy lubią tego typu "pogryzajki" ;)









Składniki na 2 duże blachy od piekarnika
300 gr maki tortowej + 1 łyżeczka do zaczynu
15 gr drożdży
150 ml letniego mleka
1/2 łyżeczki cukru
1 jajko + 1 jajko do smarowania
1/2 łyżeczki soli
50 gr rozt. masła
kminek, mak oraz papryka słodka do posypania po wierzchu

1. Z letniego mleka, drożdży, cukru i jednej łyżeczki mąki tworzymy zaczyn i odstawiamy do ruszenia na 10-15 min. w tym czasie roztapiamy masło i pozost. do ostygnięcia.
2. W misce umieszczamy mąkę, sól, oraz wbijamy jajko. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, w trakcie wyrabiania dodajemy rozt. masło. Kiedy ciasto będzie "odchodzić" od dłoni to znak że juz jest wyrobione. Pozostawiamy je pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.


3. Po tym czasie, lekko zagniatamy je i dzielimy na pól. Wałkujemy na grubość 3-4 mm. Kroimy radełkiem lub nożem na paski szerokości 2 cm. Możemy je fikuśnie poskręcać lub zostawić w postaci pasków. Wykładamy je na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem lub makiem lub papryka słodką.


Pieczemy w 180-190 stop przez 15-20 min


Niskokaloryczny styczeń 2016

7 komentarzy:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.