Kruchy Piernik Z Powidłami I Chrupiącą Skórką
Pomysł na ten piernik powstał już dawno tylko trochę za późno go zrobiłam bo w wigilie był jeszcze lekko twardy, ale smakował wyśmienicie ;) a chrupiąca skórka u góry zachęcała do szybszego skosztowania ;)
Składniki na dwa blaty składane piernikowe z powidłami:
1. Mąkę z kakao, proszkiem, sodą, cukrem pudrem i przyprawą do piernika przesiewamy do miski. Dodajemy jajko, miód, mleko i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30-40 min do lodówki aby odpoczeło.
2. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na grubość 5 mm.
3. Na każdym placku rozsmarowujemy powidła i zwijamy bądź składamy na tyle razy ile się da pamiętając aby koniec zawijanego ciasta był na spodzie. Brzegi zawijamy do środka tworząc roladę.
4. Wierzch każdej rolady smarujemy jajkiem i obsypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy w 190 stop. przez 30-40 min.
Składniki na dwa blaty składane piernikowe z powidłami:
- 2 1/2 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl cukru pudru
- 1 1/2 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 6-8 łyżek mleka
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 jajko
- 1 słoiczek powideł
- 2-3 łyżki miodu
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego do posypania po wierzchu
1. Mąkę z kakao, proszkiem, sodą, cukrem pudrem i przyprawą do piernika przesiewamy do miski. Dodajemy jajko, miód, mleko i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30-40 min do lodówki aby odpoczeło.
2. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na grubość 5 mm.
3. Na każdym placku rozsmarowujemy powidła i zwijamy bądź składamy na tyle razy ile się da pamiętając aby koniec zawijanego ciasta był na spodzie. Brzegi zawijamy do środka tworząc roladę.
4. Wierzch każdej rolady smarujemy jajkiem i obsypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy w 190 stop. przez 30-40 min.
8 comments
Obowiązkowo musiał pojawić się na świątecznym stole.
OdpowiedzUsuńUwielbiam piernika.
Taki piernik musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMniam z pewnością smakuje rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńMniam z pewnością smakuje rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierniki :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSmakowity i słodziutki ;)
OdpowiedzUsuńPychotka! :)
OdpowiedzUsuńNominowałam ten blog do Liebster Blog Award. Zachęcam do zabawy :) Szczegóły tutaj: http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/2015/12/liebster-blog-award.html
Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.