poniedziałek, 28 grudnia 2015

Kruchy Piernik Z Powidłami I Chrupiącą Skórką

Pomysł na ten piernik powstał już dawno tylko trochę za późno go zrobiłam bo w wigilie był jeszcze lekko twardy, ale smakował wyśmienicie ;) a chrupiąca skórka u góry zachęcała do szybszego skosztowania ;)










Składniki na dwa blaty składane piernikowe z powidłami:
2 1/2 szkl mąki pszennej
3/4 szkl cukru pudru
1 1/2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
6-8 łyżek mleka
2 łyżki przyprawy do piernika
1 jajko
1 słoiczek powideł
2-3 łyżki miodu
2-3 łyżki cukru trzcinowego do posypania po wierzchu





1. Mąkę z kakao, proszkiem, sodą, cukrem pudrem i przyprawą do piernika przesiewamy do miski. Dodajemy jajko, miód, mleko i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30-40 min do lodówki aby odpoczeło.

2. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na grubość 5 mm.

3. Na każdym placku rozsmarowujemy powidła i zwijamy bądź składamy na tyle razy ile się da pamiętając aby koniec zawijanego ciasta był na spodzie. Brzegi zawijamy do środka tworząc roladę.
 4. Wierzch każdej rolady smarujemy jajkiem i obsypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy w 190 stop. przez 30-40 min.



https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4


Dobrze wypieczone święta

8 komentarzy:

  1. Obowiązkowo musiał pojawić się na świątecznym stole.
    Uwielbiam piernika.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki piernik musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam z pewnością smakuje rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam z pewnością smakuje rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pierniki :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka! :)

    Nominowałam ten blog do Liebster Blog Award. Zachęcam do zabawy :) Szczegóły tutaj: http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/2015/12/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.