Drożdżowa Rolada Piernikowa Z Powidłami
Pomysł na ten piernik zaczerpnęłam z krucho drożdżowych kopert które kiedyś piekłam. Pomyślałam czemu by nie zrobić z tego ciasta piernik, będzie mięciutki a zarazem wilgotny dzięki powidłom, a brak sody i proszku do pieczenia sprawia, że nawet delikatniejsze brzuszki (takie jak mój ;) mogą go zjeść :)
Składniki na jeden piernik:
1. Mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, kakao siekam z masłem tworząc kruszonkę. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do mąki z masłem. Dodaje jajka oraz posiekane orzechy i zagniatam ciasto.
2. Wałkuje na grubość 5 mm na kształt rolady. Smaruje obficie powidłami i zawijam w roladę. Przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( radze użyć blaszki o długości 12x25-30 cm ) ponieważ ciasto sporo urośnie i jeśli będzie miało ciasno to pęknie.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min do podrośnięcia. Pieczemy w 190 stop przez 40-50 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Smacznego :)
Składniki na jeden piernik:
- 250 g mąki
- 25 g drożdży
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- 2 całe jajka ( możemy ując sobie troszkę jajka do posmarowania wierzchu )
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2-3 łyżeczki kakao
- garść dowolnych orzechów ( u mnie nerkowce )
- 3/4 słoika powideł śliwkowych
- Posypka do dekoracji
1. Mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, kakao siekam z masłem tworząc kruszonkę. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do mąki z masłem. Dodaje jajka oraz posiekane orzechy i zagniatam ciasto.
2. Wałkuje na grubość 5 mm na kształt rolady. Smaruje obficie powidłami i zawijam w roladę. Przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( radze użyć blaszki o długości 12x25-30 cm ) ponieważ ciasto sporo urośnie i jeśli będzie miało ciasno to pęknie.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min do podrośnięcia. Pieczemy w 190 stop przez 40-50 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Smacznego :)
25 comments
Ale wspaniała roladka, musi być pyszna :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Bardzo smaczna :)
Usuńpomysł kosmiczny :) ciekawe jak smakuje :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pyszniutka jest :)
UsuńNigdy nie jadłam piernika na drożdżach, pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba spróbować :)
UsuńWspaniała rolada. Pięknie wygląda ale pewnie jeszcze lepiej smakuje.
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńCoś pysznego.Częstuję się kawałeczkiem:)
OdpowiedzUsuńZ miłą chęcią częstuje :)
UsuńAle pięknie wygląda :D Uwielbiamy pierniki a już najbardziej te z powidłami lub innym owocowym nadzieniem <3
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Z nadzieniem najlepsze, a już z powidłami to niebo w gębie :-)
UsuńA u mnie w te Święta Bożego Narodzenia nie będzie piernika:(
OdpowiedzUsuńSpokojnych i zdrowych Świąt !
Nie zawsze muszą być te same ciasta co roku ;) Dziękuje za życzenia :)
UsuńA u mnie w te Święta Bożego Narodzenia nie będzie piernika:(
OdpowiedzUsuńSpokojnych i zdrowych Świąt !
Bardzo fajnie prezentują się te powidła w środku! :-)
OdpowiedzUsuńPyszny wypiek ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWesołych i rodzinnych Świąt :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za życzenia :)
UsuńObłędna !
OdpowiedzUsuńDokładanie i na stałe zagości już u nas ;)
UsuńWygląda przepysznie, poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł, wygląda pysznie. Mój tato byłby zadowolony, bo lubi ciasto drożdżowe-w takim nietypowym wydaniu, myślę, że bardzo by mu smakowało ;).
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.