wtorek, 27 października 2015

Mielone z kaszą jaglaną

Pozostało mi pół woreczka kaszy jaglanej z dania które przygotowywałam parę dni wcześniej. Oczywiście nie chciałam aby taka dobra kasza zmarnowała się i natychmiast wykorzystałam ją do przygotowania obiadu na drugi dzień. Wystarczyło zakupić trochę mięska mielonego i obiad gotowy. Dzięki tej kaszy, kotlety nabrały ciekawego smaku oraz stały się lżejszą wersją zwykłych mielonych.







Składniki na 10-12 kotlecików
300 gr mięsa mielonego ( u mnie z szynki )
1/2 woreczka kaszy jaglanej
1 całe jajko
1/2 cebulki zeszklonej
nać pietruszki
szczypta papryki słodkiej i ostrej
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia


1. Mięso oraz kasze przekładamy do miski, przyprawiamy, wbijamy jajko i odstawiamy na chwile.


2. W tym czasie możemy zeszklić cebulkę, którą następnie dodajemy do naszych składników znajdujących się w misce.



3. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki obtaczając je w bułce tartej. Smażymy na rumiano, następnie odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
 Smacznego !!!




7 komentarzy:

  1. Smaczna odmiana od zwykłych mielonych:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że z kaszą jaglaną to ja jeszcze nie jadłam. Muszę koniecznie spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za udział w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe urozmaicenie dla tradycyjnych mielonych

    OdpowiedzUsuń
  5. No proszę, jaki fajny i smakowity pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.