Jest obiecany słodki przepis z puree z dyni które kilka dni wcześniej przygotowałam.
Zapraszam Was na przepyszną roladę dyniową, która idealnie sprawdzi się w roli jesiennego deseru ;)
Składniki na 1 roladę
Składniki na biszkopt w temperaturze pokojowej !
Ciasto:
- 3 jajka kl L
- 150 g puree z dyni
- 120 g cukru
- 3/4 szkl mąki pszennej (szklanka o pojemności 200 ml)
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 proszku do pieczenia
- kilka kropel esencji waniliowej
- 1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej
Masa:
- 250 g mascarpone cytrynowo-limonkowego
- 120 g śmietanki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie ciasta
1. W misce umieszczamy jajka, puree z dyni, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier i wszystko mieszamy rózgą niezbyt długo.
Ciasto wylewamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stop grzanie góra dół bez termoobiegu przez 12-15 minut.
Nie dopuśćmy aby brzegi czy wierzch ciasta się za mocno zarumienił gdyż potem będzie się łamał !
2.
Kiedy ciasto się piecze szykujemy ściereczkę (możemy ją obsypać cukrem pudrem). Upieczone ciasto przekładamy
na tą ściereczkę tak aby papier znalazł się u góry aby łatwo go było
zdjąć i zawijamy biszkopt w roladę za pomocą ściereczki.
Zostawiamy tak zawiniętą aż do ostygnięcia.
Masa z serka
3. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mascarpone i całość ubijamy razem z cukrem pudrem.
4. Kiedy rolada przestygła odwijamy ją ze ściereczki i nakładamy masę z serka, zawijamy i chowamy do lodówki na 2 godzinki.
5. Gotową roladę możemy polać czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego !
15 comments
Iwonko! Toż to dzieło sztuki! Przecudna jest ta rolada, napatrzeć się nie mogę i żal by mi było ją kroić a z drugiej strony trudno się powstrzymać,bo taka smakowita! Idealna do kawy w jesienny czas. Gorące pozdrowienia i udanego weekendu 🙂
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci kochana :) Starałam się jak mogłam :D Również Cię pozdrawiam :*
UsuńAleż niesamowita rolada! Wizualnie mistrzostwo, wygląda zachęcająco i pewna jestem, że kto na nią nie spojrzy od razu ma ochotę ją schrupać :) W smaku z pewnością również rewelacja... to chyba będzie moje ulubione jesienne ciasto :) Mniam!
OdpowiedzUsuńWow dziękuje Ci za tak miły komentarz :* Nie zaprzecze była aż za smaczna i za szybko ją zjedliśmy, pozostały tylko zdjęcia ;)
UsuńNie dziwię się wcale 😁 wygląda po prostu obłędnie!
UsuńPysznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
Usuńwow, jaki kolor!
OdpowiedzUsuńDzięki, ten kolor w wypiekach co roku mnie urzeka :D
UsuńPiękna rolada.
OdpowiedzUsuńDziękuje prześlicznie ^_^
UsuńPyszności. Wygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci pięknie :D
UsuńFantastyczna rolada :) mnie nigdy nie udaje się takie piękne rolowanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Myślę że wszystko zależy od grubości i giętkości ciasta oraz w miarę równego rozłożenia kremu :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.