Rolada Dyniowa

by - 9/20/2024 12:15:00 AM

Jest obiecany słodki przepis z puree z dyni które kilka dni wcześniej przygotowałam.
Zapraszam Was na przepyszną roladę dyniową, która idealnie sprawdzi się w roli jesiennego deseru ;)








Składniki na 1 roladę

Składniki na biszkopt w temperaturze pokojowej !

Ciasto:
  • 3 jajka kl L
  • 150 g puree z dyni
  • 120 g cukru
  • 3/4 szkl mąki pszennej (szklanka o pojemności 200 ml)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej
Masa:
  • 250 g mascarpone cytrynowo-limonkowego
  • 120 g śmietanki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
 
Przygotowanie ciasta
 
1. W misce umieszczamy jajka, puree z dyni, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier i wszystko mieszamy rózgą niezbyt długo.
Ciasto wylewamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
 

Pieczemy w 180 stop grzanie góra dół bez termoobiegu przez 12-15 minut.

Nie dopuśćmy aby brzegi czy wierzch ciasta się za mocno zarumienił gdyż potem będzie się łamał !
 
2. Kiedy ciasto się piecze szykujemy ściereczkę (możemy ją obsypać cukrem pudrem). Upieczone ciasto przekładamy na tą ściereczkę tak aby papier znalazł się u góry aby łatwo go było zdjąć i zawijamy biszkopt w roladę za pomocą ściereczki. 
Zostawiamy tak zawiniętą aż do ostygnięcia.
 
Masa z serka 
 
3. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mascarpone i całość ubijamy razem z cukrem pudrem.
4. Kiedy rolada przestygła odwijamy ją ze ściereczki i nakładamy masę z serka, zawijamy i chowamy do lodówki na 2 godzinki.
5. Gotową roladę możemy polać czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego !

Podobne Posty

15 comments

  1. Iwonko! Toż to dzieło sztuki! Przecudna jest ta rolada, napatrzeć się nie mogę i żal by mi było ją kroić a z drugiej strony trudno się powstrzymać,bo taka smakowita! Idealna do kawy w jesienny czas. Gorące pozdrowienia i udanego weekendu 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Ci kochana :) Starałam się jak mogłam :D Również Cię pozdrawiam :*

      Usuń
  2. Ależ niesamowita rolada! Wizualnie mistrzostwo, wygląda zachęcająco i pewna jestem, że kto na nią nie spojrzy od razu ma ochotę ją schrupać :) W smaku z pewnością również rewelacja... to chyba będzie moje ulubione jesienne ciasto :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow dziękuje Ci za tak miły komentarz :* Nie zaprzecze była aż za smaczna i za szybko ją zjedliśmy, pozostały tylko zdjęcia ;)

      Usuń
    2. Nie dziwię się wcale 😁 wygląda po prostu obłędnie!

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dzięki, ten kolor w wypiekach co roku mnie urzeka :D

      Usuń
  4. Pyszności. Wygląda wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczna rolada :) mnie nigdy nie udaje się takie piękne rolowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Myślę że wszystko zależy od grubości i giętkości ciasta oraz w miarę równego rozłożenia kremu :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych