Łatwy Chleb Wieloziarnisty
Chwila przerwy, ale ta przerwa nie była bezowocna, powstało parę smacznych przepisów z którymi na pewno z Wami się podzielę bo wszystko nam smakowało.
Pierwszy z nich to chlebek wieloziarnisty, taki prosty, wilgotny, mieszany z dużą ilością ziarenek. Zapraszam :)
Składniki na 1 keksówkę:
- 500 g mąki krupczatki
- 25 g drożdży
- 3 łyżki lnu
- 3 łyżki słonecznika
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 czubatej łyżeczki soli
- 350 ml ciepłej wody
1. Drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody wraz z 1 łyżeczką cukru i odstawiamy do lekkiego ruszenia.
2. W misce umieszczamy mąkę i pozostałe składniki wraz z lekko podrośniętymi drożdżami, całość dokładnie mieszamy/wyrabiamy, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Po wyrośnięciu, ciasto mieszamy i przekładamy do wysmarowanej i wysypanej mąką keksówki.
4. Odstawiamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
5. Wyrośnięty chlebek pieczemy w 210 stopniach przez 1 godzinę.
Jeśli pod koniec pieczenia wierzch za mocno się zacznie przyrumieniać możemy wyłączyć grzanie górne i zostawić na te ostatnie 10-15 minut tylko dolne. Smacznego !
18 comments
wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPięknie wyrósł :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńJaki wymiar keksówki ?
OdpowiedzUsuńWymiary blaszki to 25 x 10 cm
Usuńidealny chlebek
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPycha, ile dobroci!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńdomowe zawsze najlepsze, a Twój jak zwykle piękny!
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci prześlicznie :-)
UsuńNa krupczatce jeszcze nie piekłam chleba, wszystko przede mną :)
OdpowiedzUsuńJa też nie i bałam się czy w ogóle się uda, ale udał się i co najważniejsze smakował :)
UsuńDziś piekłam, chleb jest przepyszny! Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę i Dziękuję za wypróbowanie przepisu :-)
UsuńFantastyczny chlebek <3!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.