Sernik Waniliowy Z Mrożonego Serka Twarogowego
Jak niektórzy wiedzą popsuła nam się lodówka i trzeba było ratować co się da bo niestety przechowanie jedzenia u kogoś innego nie wchodziło w grę dlatego np. przez trzy dni jedliśmy gulasz, dwa dni jedliśmy krokiety czy kiełbaski które miałam zamrożone, ale niestety część produktów nie udało się uratować, a trzymanie ich na balkonie kiedy za oknem było prawie 20 stopni też był bez sensu jednak twarogu który miałam podzielny wagowo na części nie pozwoliłam zmarnować i tak powstał ten szybki i prosty sernik, ciężki, kremowy ale bardzo smaczny i uwaga ja mam wrażliwy brzuch i po sernikach ciężko się czuje a tutaj naprawdę jest ok :D Także polecam Wam taki awaryjny przepis zwłaszcza z twarogu który był mrożony i nie jest już taki zwarty i suchy.
Składniki na tortownicę 22 cm
Spód:
Spód:
- 120 g ciastek/herbatników czekoladowych
- 35 g masła
Masa serowa:
- 800 g serka kremowego twarogowego np. Mój Ulubiony (użyłam mrożonego)
- 3 łyżki budyniu w proszku o smaku Waniliowym (jeśli twaróg jest bardzo rzadki po rozmrożeniu to możemy dodać jeszcze 1/2 łyżki budyniu)
- 160 g cukru razem z 1 paczką cukru waniliowego
- 3 jajka kl. L
Polewa:
- niecałe 20 g masła
- 4-5 łyżeczek cukru
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżka zimnego mleka
Spód
1. Ciastka kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód tortownicy, dobrze ugniatając i chowamy do lodówki.
Masa serowa
2. Wszystkie składniki na masę serową, umieszczamy w misie i miksujemy tylko do połączenia się składników. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
Pieczenie
3. Do większego naczynia żaroodpornego/formy do zapiekanek wlewamy wrzącą wodę i umieszczamy ja na dole piekarnika (pod rusztem z sernikiem)
Sernik pieczemy w temperaturze 170-180 przez około 60-70 min.
Wystudzony chowamy na noc do lodówki.
Polewa
4. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy sernik, a brzegi obsypujemy krokantem lub po prostu orzechami.
12 comments
Sernik to moja słabość. Takiego jeszcze nigdy nie robiłam
OdpowiedzUsuńPolecam :) Jest prosty i bardzo smaczny :)
Usuńna serniczek to zawsze mam ochotę!
OdpowiedzUsuńTo miło, więc zapraszam :)
Usuńcudny serniczek
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńSmakowity awaryjny serniczek wyszedł. Mniam :)
OdpowiedzUsuńTak, to prawda :)
UsuńUwielbiam serniki, pychotka 😃
OdpowiedzUsuńSuper :D
UsuńMuszę przyznać, że często mrożę ser na sernik z wiaderka, ale używam go potem tylko do sernika na zimno lub naleśników. Jeszcze nie odważyłam się zrobić z takiego sera pieczony sernik, ale dobrze wiedzieć, że się da. Pięknie Ci wyszedł. I ogromnie mi przykro, że lodówka odmówiła posługi, mam nadzieję, ze już problem opanowany. Mnie się marzy taka duża 2 drzwiowa, ale niestety nie mam na taką miejsca.
OdpowiedzUsuńO tak taka dwudrzwiowa super, ale u mnie tak samo brak miejsca na taką. Za to kupiliśmy z większym zamrażalnikiem bo w starej ledwo się mieściliśmy :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.