Sernik Waniliowy Z Mrożonego Serka Twarogowego

by - 9/16/2022 12:40:00 AM

Jak niektórzy wiedzą popsuła nam się lodówka i trzeba było ratować co się da bo niestety przechowanie jedzenia u kogoś innego nie wchodziło w grę dlatego np. przez trzy dni jedliśmy gulasz, dwa dni jedliśmy krokiety czy kiełbaski które miałam zamrożone, ale niestety część produktów nie udało się uratować, a trzymanie ich na balkonie kiedy za oknem było prawie 20 stopni też był bez sensu jednak twarogu który miałam podzielny wagowo na części nie pozwoliłam zmarnować i tak powstał ten szybki i prosty sernik, ciężki, kremowy ale bardzo smaczny i uwaga ja mam wrażliwy brzuch i po sernikach ciężko się czuje a tutaj naprawdę jest ok :D Także polecam Wam taki awaryjny przepis zwłaszcza z twarogu który był mrożony i nie jest już taki zwarty i suchy.






Składniki na tortownicę 22 cm


Spód:
  • 120 g ciastek/herbatników czekoladowych 
  • 35 g masła
Masa serowa:
  • 800 g serka kremowego twarogowego np. Mój Ulubiony (użyłam mrożonego)
  • 3 łyżki budyniu w proszku o smaku Waniliowym (jeśli twaróg jest bardzo rzadki po rozmrożeniu to możemy dodać jeszcze 1/2 łyżki budyniu)
  • 160 g cukru razem z 1 paczką cukru waniliowego
  • 3 jajka kl. L
Polewa:
  • niecałe 20 g masła
  • 4-5 łyżeczek cukru
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka zimnego mleka



Spód

1. Ciastka kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód tortownicy, dobrze ugniatając i chowamy do lodówki.


Masa serowa

2. Wszystkie składniki na masę serową, umieszczamy w misie i miksujemy tylko do połączenia się składników. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód.

Pieczenie

3. Do większego naczynia żaroodpornego/formy do zapiekanek wlewamy wrzącą wodę i umieszczamy ja na dole piekarnika (pod rusztem z sernikiem)

Sernik pieczemy w temperaturze 170-180 przez około 60-70 min.

Wystudzony chowamy na noc do lodówki.

Polewa

 4. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy sernik, a brzegi obsypujemy krokantem lub po prostu orzechami.
 



Podobne Posty

12 comments

  1. Sernik to moja słabość. Takiego jeszcze nigdy nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  2. na serniczek to zawsze mam ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowity awaryjny serniczek wyszedł. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę przyznać, że często mrożę ser na sernik z wiaderka, ale używam go potem tylko do sernika na zimno lub naleśników. Jeszcze nie odważyłam się zrobić z takiego sera pieczony sernik, ale dobrze wiedzieć, że się da. Pięknie Ci wyszedł. I ogromnie mi przykro, że lodówka odmówiła posługi, mam nadzieję, ze już problem opanowany. Mnie się marzy taka duża 2 drzwiowa, ale niestety nie mam na taką miejsca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak taka dwudrzwiowa super, ale u mnie tak samo brak miejsca na taką. Za to kupiliśmy z większym zamrażalnikiem bo w starej ledwo się mieściliśmy :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych