Takie racuszki każdy zje na pewno ze smakiem a przygotujemy je w mig, a w czasie gdy ciasto będzie wyrastać my możemy wziąć kąpiel czy przejrzeć maile które do nas przyszły lub w tym czasie pobawić się z dziećmi ;)
Składniki:
- 150 ml mleczka kokosowego (warstwa płynna)
- 100 ml zwykłego mleka
- 1 jajko kl L
- 50 g wiórków kokosowych
- 7 g drożdży instant (jedno całe opakowanie)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru zwykłego
- 125 g mąki pszennej
- 1 jabłko
1. Wszystkie składniki oprócz jabłka umieszczamy w misce i miksujemy. Na koniec dodajemy jabłko pokrojone w kostkę, mieszamy i odstawiamy ciasto na 30-40 minut do podrośnięcia pod przykryciem.
2. Po wyrośnięciu na oleju smażymy racuszki.
Usmażone podajemy z dżemem lub obsypane cukrem pudrem. Smacznego !
4 comments
Zrobię sobie w sobotę, ale bez cukru waniliowego by cieszyć się tylko smakiem i aromatem kokosu
OdpowiedzUsuńSmacznego ;)
...a proszę bardzo ;)
Usuńświetne te placuszki
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.