Sposób Na Soczyste Mielone Z Drobiu
Przed świętami przygotowałam takie kotlety i bardzo nam smakowały. Kotlety są niezwykle delikatne i soczyste, nie zapychają i można je przygotować również w piekarniku :)
Składniki na około 10 kotletów
- 1 średnia cukinia
- 400 g mięsa mielonego np. indyka
- 1/2 główki cebulki startej na tarce na najmniejszych oczkach
- 1 ząbek czosnku
- 1 całe jajko
- 1/2 małej bułki, może to być kajzerka namoczona i odciśnięta z nadmiaru płynu (namoczyć możemy w mleku lub wodzie)
- 1 łyżeczka suszonych warzyw
- sól, pieprz
- bułka tarta do obtoczenia ( ja używam domowej <--Klik )
1. Cukinie obieramy ze skórki i jeśli jest młoda to trzemy ja ze skórką i ostawiamy na 10 minut aby puściła sok. Zebrany sok odcedzamy.
2. Mięso mieszamy razem z namoczona bułką, starta cukinią, cebulką, jajkiem, suszonymi warzywami oraz solą i pieprzem. Wyrabiamy je dotąd aż nie będzie przywierać do dłoni.
3. Następnie formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.
Gotowe kotlety obsmażamy na oleju na rumiano z każdej strony lub układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 przez około 25-30 minut.
Gotowe kotlety obsmażamy na oleju na rumiano z każdej strony lub układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 przez około 25-30 minut.
6 comments
Pyszny pomysł na kotlety :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńPysznie kochana. Bardzo lubię takie kotleciki :-(
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko :*
UsuńJeśli delikatne i soczyste to jestem chętna :)
OdpowiedzUsuńDokładnie takie są ^_^
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.