Pierogi Z Kapustą Kiszoną I Grzybami
Pierogi które najczęściej pojawiają się u mnie na Wigilijnym stole, bardzo smaczne z delikatnym i mięciutkim ciastem.
Składniki około 30 sztuk:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl gorącego mleka z wodą
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
Farsz:
- 300 g kapusty kiszonej
- 1/3 korzenia marchewki
- 6-8 grzybków suszonych
- 3/4 główki cebuli
- sól, pieprz
- olej
Farsz
1. Grzyby namaczamy na noc w wodzie.
2. Następnego dnia gotujemy je przez około 1 godzinę. Po tym czasie grzyby albo mielimy albo drobniutko siekamy na desce i dodajemy je do duszącej się kapusty.
3. Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy w wodzie i kroimy nożem na drobniejsze kawałeczki. Marchewkę ścieramy na średnich oczkach.
4. Rozgrzewamy olej, cebulę kroimy na drobna kosteczkę i przesmażamy na oleju (jeśli ktoś chce może od razu cała główkę udusić z kapustą), następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, solimy i pieprzymy całość. Podsmażamy przez 10 minut, następnie podlewamy odrobiną wody i przykrywamy przykrywką.
5. Kapustę wraz z grzybami i marchewką dusimy przez około 60 minut, co jakiś czas mieszając ją i podlewając wodą.
Gotowy farsz smakujemy i przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku.
Gotowy farsz smakujemy i przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku.
Ciasto
6. Z mąki, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagniatamy szybko miękkie elastyczne ciasto.
Dzielimy je sobie na 2-3 części i chowamy pod worek aby nam nie wyschło.
Bierzemy jedna część ciasta, wałkujemy dość cienko i wycinamy szklanką kółka.
Bierzemy jedna część ciasta, wałkujemy dość cienko i wycinamy szklanką kółka.
Jeśli kółka nie są jeszcze wystarczająco dla was cienkie możecie je delikatnie rozwałkować wałkiem.
7. Następnie nakładamy po łyżeczce farszu i smarujemy jedna stronę ciasta woda aby się dobrze skleiło.
Zalepiamy i odkładamy.
Postępujemy tak aż do wykończenia farszu i ciasta.
8. Pierogi które zrobimy, odkładamy na ściereczkę i przykrywamy ściereczką bądź folia spożywczą aby nam pierożki nie wysychały.
Zalepiamy i odkładamy.
Postępujemy tak aż do wykończenia farszu i ciasta.
8. Pierogi które zrobimy, odkładamy na ściereczkę i przykrywamy ściereczką bądź folia spożywczą aby nam pierożki nie wysychały.
9. Gotowe pierogi wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia przez około 4-5 minut.
Podajemy z cebulką bądź odsmażamy na patelni aby miały chrupiąca skórkę :) Smacznego !!!
8 comments
Pierogi u mnie wszyscy uwielbiają i ile bym ich nie zrobiła, to zawsze mało :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, zawsze jest ich za mało :D
UsuńUwielbiam 😊 a do tego barszczyk czerwony ❤
OdpowiedzUsuńTak, duet idealny :-)
Usuńnasze ulubione
OdpowiedzUsuńChyba większości ;) :)
UsuńNajlepsze <3!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.