Pierogi Z Kapustą Kiszoną I Grzybami

by - 12/15/2020 12:01:00 AM

Pierogi które najczęściej pojawiają się u mnie na Wigilijnym stole, bardzo smaczne z delikatnym i mięciutkim ciastem.












Składniki około 30 sztuk:

Ciasto:
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl gorącego mleka z wodą
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
Farsz:
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1/3 korzenia marchewki
  • 6-8 grzybków suszonych
  • 3/4 główki cebuli
  • sól, pieprz
  • olej

Farsz

1. Grzyby namaczamy na noc w wodzie.
2. Następnego dnia gotujemy je przez około 1 godzinę. Po tym czasie grzyby albo mielimy albo drobniutko siekamy na desce i dodajemy je do duszącej się kapusty.
3. Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy w wodzie i kroimy nożem na drobniejsze kawałeczki. Marchewkę ścieramy na średnich oczkach.
4. Rozgrzewamy olej, cebulę kroimy na drobna kosteczkę i przesmażamy na oleju (jeśli ktoś chce może od razu cała główkę udusić z kapustą), następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, solimy i pieprzymy całość. Podsmażamy przez 10 minut, następnie podlewamy odrobiną wody i przykrywamy przykrywką.
5. Kapustę wraz z grzybami i marchewką dusimy przez około 60 minut, co jakiś czas mieszając ją  i podlewając wodą.
Gotowy farsz smakujemy i przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku.


Ciasto

6. Z mąki, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagniatamy szybko miękkie elastyczne ciasto.
Dzielimy je sobie na 2-3 części i chowamy pod worek aby nam nie wyschło.
Bierzemy jedna część ciasta, wałkujemy dość cienko i wycinamy szklanką kółka.
Jeśli kółka nie są jeszcze wystarczająco dla was cienkie możecie je delikatnie rozwałkować wałkiem. 
7. Następnie nakładamy po łyżeczce farszu i smarujemy jedna stronę ciasta woda aby się dobrze skleiło.
Zalepiamy i odkładamy.
Postępujemy tak aż do wykończenia farszu i ciasta.

8. Pierogi które zrobimy, odkładamy na ściereczkę i przykrywamy ściereczką bądź folia spożywczą aby nam pierożki nie wysychały.
9. Gotowe pierogi wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia przez około 4-5 minut.
Podajemy z cebulką bądź odsmażamy na patelni aby miały chrupiąca skórkę :) Smacznego !!!



Podobne Posty

8 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych