Jagodowa Tarta Bez Pieczenia
Prosta do wykonania tarta w jakże ślicznym kolorze :)
Składniki na blaszkę 25 cm
Spód:
- 200 g czekoladowych ciastek
- 90 g stopionego masła
Masa:
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g jagód (mrożonych lub świeżych)
Dodatkowo:
- kilkanaście małych biszkopcików
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- kilka jagód do dekoracji
Spód
1. Ciastka kruszymy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy formę do tarty, najlepiej z wyjmowanym dnem, jeśli takiej nie mamy to smarujemy ją masłem (może być problem z wyjęciem pierwszego kawałka) lub wykładamy folią spożywczą i dopiero wykładamy ciastka.
Gotowy spód wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy.
Masa
2. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem.
3. Z trzema/czterema łyżkami masy blendujemy jagody, a następnie dodajemy je do reszty masy, mieszamy całość i wykładamy na spód, a następnie do lodówki.
Dodatki
Dodatki
3 comments
Narobilas mi ochoty na taką tartę 💜💜💜
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na tartę bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale <3 na dodatek bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.