Jagodowa Tarta Bez Pieczenia

by - 7/20/2019 12:01:00 AM

Prosta do wykonania tarta w jakże ślicznym kolorze :)













Składniki na blaszkę 25 cm

Spód:
  • 200 g czekoladowych ciastek
  • 90 g stopionego masła
Masa:
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g jagód (mrożonych lub świeżych)
Dodatkowo:
  • kilkanaście małych biszkopcików
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • kilka jagód do dekoracji


Spód

1. Ciastka kruszymy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy formę do tarty, najlepiej z wyjmowanym dnem, jeśli takiej nie mamy to smarujemy ją masłem (może być problem z wyjęciem pierwszego kawałka) lub wykładamy folią spożywczą i dopiero wykładamy ciastka.
Gotowy spód wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy.

Masa

2. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem.
3. Z trzema/czterema łyżkami masy blendujemy jagody, a następnie dodajemy je do reszty masy, mieszamy całość i wykładamy na spód, a następnie do lodówki.

Dodatki

4. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną.
5. W rozpuszczonej czekoladzie maczamy biszkopciki i układamy na cieście. Tartę posypujemy jagodami i zdobimy resztą czekolady tworząc esy floresy.
Tarte przechowujemy w lodówce. Smacznego !


Podobne Posty

3 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

streetcom

durszlak

blogi kulinarne