Kruche Roladki Z Marmoladą I Dżemem - 4 Składniki

by - 2/14/2019 12:02:00 AM

Pyszne, kruchutkie ciasteczka, jedząc je, nie można poprzestać na jednym, wciągają jak nic innego ;)
Zatem zachęcam do wypieku ;)
















Składniki na 2 blaszki ciastek:

  • 200 gr śmietany 18 %
  • 250 g masła
  • 3 szkl mąki pszennej tortowej
  • 6 łyżek cukru (razem z cukrem waniliowym)
dodatkowo:
  • marmolada różana
  • cukier puder do obsypania ciastek


1. Wszystkie składniki oprócz marmolady zagniatamy ze sobą, tworząc ciasto, następnie chowamy do lodówki na 30 minut lub do zamrażalki na 10 minut.
2. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, jedną chowamy do lodówki a z drugiej wałkujemy cienkie placki, a następnie wykrawamy prostokąty o  długości 8-10 cm.
3. Na każdy prostokąt nakładamy marmoladę, zwijamy i układamy na blaszce do pieczenia.




Ciastka pieczemy w 180 stop. przez 20-25 minut
Upieczone roladki obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!

Podobne Posty

15 komentarze

  1. Super ciasteczka! Właśnie piję kawę po śniadaniu i chętnie przygarnęłabym jedno lub dwa 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. JAkie to proste i genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, chętnie schrupała bym kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie ciasteczka- pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Iwonko ale cudowne ciasteczka :-) porywam kilka do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale piękne te roladki! Kiedyś się na podobne skusimy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam pytanie, ciasto na roladki bez jajek?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy zamiast masła można dodać margarynę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Ja zamiast margaryny czasami używam masła takiego jakby oszukanego, śmietenkowej osełki która kosztuje coś około 2,50 i ciastka, kruche ciasto bardzo dobre na niej wychodzą :)

      Usuń
  10. Mam pytanie,proszku do pieczenia nie dodaje się?

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy podana temperatura to z termoobiegiem nie chcą mi się rumienić 🤔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłam bez termoobiegu, natomiast jeśli są nadal blade to pod koniec pieczenia na 5-10 minut można włączyć termoobieg :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

durszlak

blogi kulinarne