Kruche Roladki Z Marmoladą I Dżemem - 4 Składniki
Pyszne, kruchutkie ciasteczka, jedząc je, nie można poprzestać na jednym, wciągają jak nic innego ;)
Zatem zachęcam do wypieku ;)
Składniki na 2 blaszki ciastek:
Zatem zachęcam do wypieku ;)
Składniki na 2 blaszki ciastek:
- 200 g śmietany 18 %
- 250 g masła
- 3 szkl mąki pszennej tortowej
- 6 łyżek cukru (razem z cukrem waniliowym)
dodatkowo:
- marmolada różana
- cukier puder do obsypania ciastek
1. Wszystkie składniki oprócz marmolady zagniatamy ze sobą, tworząc ciasto, następnie chowamy do lodówki na 30 minut lub do zamrażalki na 10 minut.
2. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, jedną chowamy do lodówki a z drugiej wałkujemy cienkie placki, a następnie wykrawamy prostokąty o długości 8-10 cm.
3. Na każdy prostokąt nakładamy marmoladę, zwijamy i układamy na blaszce do pieczenia.
Ciastka pieczemy w 180 stop. przez 20-25 minut
Upieczone roladki obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!
2. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, jedną chowamy do lodówki a z drugiej wałkujemy cienkie placki, a następnie wykrawamy prostokąty o długości 8-10 cm.
3. Na każdy prostokąt nakładamy marmoladę, zwijamy i układamy na blaszce do pieczenia.
Ciastka pieczemy w 180 stop. przez 20-25 minut
Upieczone roladki obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!
15 comments
Super ciasteczka! Właśnie piję kawę po śniadaniu i chętnie przygarnęłabym jedno lub dwa 😊
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńJAkie to proste i genialne :)
OdpowiedzUsuńPyszne, chętnie schrupała bym kilka :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasteczka- pycha!!
OdpowiedzUsuńIwonko ale cudowne ciasteczka :-) porywam kilka do kawki :-)
OdpowiedzUsuńAle piękne te roladki! Kiedyś się na podobne skusimy :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie, ciasto na roladki bez jajek?
OdpowiedzUsuńTak, bez jajek :)
UsuńCzy zamiast masła można dodać margarynę?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Ja zamiast margaryny czasami używam masła takiego jakby oszukanego, śmietenkowej osełki która kosztuje coś około 2,50 i ciastka, kruche ciasto bardzo dobre na niej wychodzą :)
UsuńMam pytanie,proszku do pieczenia nie dodaje się?
OdpowiedzUsuńNie, nie dodajemy :)
UsuńCzy podana temperatura to z termoobiegiem nie chcą mi się rumienić 🤔
OdpowiedzUsuńJa piekłam bez termoobiegu, natomiast jeśli są nadal blade to pod koniec pieczenia na 5-10 minut można włączyć termoobieg :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.