Puszyste Ciasto Na Zimno Z Frużeliną Truskawkową
Przepyszne jest to ciasto ! Kruchy spód z ciasteczek maślanych pełnoziarnistych, krem z mascarpone i białej czekolady oraz ta przepyszna frużelina z jakże wspaniałych i słodziutkich truskawek :)
Oczywiście do frużeliny możecie użyć dowolnych owoców świeżych lub mrożonych lub nawet pomieszać je, a smak będzie za każdym razem inny. Do spodu możecie również wykorzystać przeróżne ciasteczka aby i on nie był monotonny w smaku :)
Składniki na tortownicę 22 cm
Spód:
Masa:
Spód
1. Ciastka kruszymy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy tortownicę i chowamy do lodówki.
Oczywiście do frużeliny możecie użyć dowolnych owoców świeżych lub mrożonych lub nawet pomieszać je, a smak będzie za każdym razem inny. Do spodu możecie również wykorzystać przeróżne ciasteczka aby i on nie był monotonny w smaku :)
Składniki na tortownicę 22 cm
Spód:
- 180 g ciasteczek maślanych lub pełnoziarnistych lub czekoladowych
- 80 g masła
Masa:
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki 30-36 %
- 100 g białej czekolady
Frużelina truskawkowa:
- 250 g truskawek, mogą być mrożone (mogą być inne owoce)
- 4 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
Spód
1. Ciastka kruszymy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy tortownicę i chowamy do lodówki.
Masa
2. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i odstawiamy do przestudzenia.
3. W wysokim naczyniu ubijamy śmietankę, a nastepnie tymi samymi ubijaczkami ubijamy mascarpone.
3. W wysokim naczyniu ubijamy śmietankę, a nastepnie tymi samymi ubijaczkami ubijamy mascarpone.
Następnie, powoli wlewamy czekoladę do mascarpone, cały czas miksując na najwolniejszych obrotach. Następnie dodajemy ubitą śmietankę i całość mieszamy już tylko szpatułką/łyżka. Wykładamy od razu na schłodzony spód i wkładamy do lodówki na czas przygotowania frużeliny.
Frużelina
4. Truskawki lub inne owoce kroimy na drobniejsze kawałki, zasypujemy cukrem i zaczynamy gotować na małym ogniu. Gotujemy do pożądanej przez nas konsystencji (czekamy aż owoce lekko się rozpadną) następnie w łyżce wody mieszamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do masy owocowej, zagotowujemy i gotujemy jeszcze z 2 minutki, nastepnie zestawiamy z ognia i wsypujemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Wystudzoną żelatynę wylewamy na masę z mascarpone i białej czekolady, wstawiamy do lodówki do stężenia.
Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego !!!
13 comments
Ciasto idealne na upalne dni 😊 pysznie wygląda 😊
OdpowiedzUsuńTak, idealne, a smakowało cudownie :D
UsuńWygląda przepysznie! Super przepis, na pewno wykorzystam go w najbliższym czasie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam, jest przepyszne :D
UsuńWygląda świetnie i na pewno tak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje, było mega dobre :D
UsuńKochana cudowne ciasto :-) z chęcią bym zjadła teraz kawałek do kawki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko :*
UsuńCiasto wygląda bardzo smakowicie 🌷 Mniamm.
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :*
UsuńTego typu ciacha mają najlepsze wzięcie :)
OdpowiedzUsuńP.S. Piękne zmiany :D
Dziękuje :**
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.