Ciasta Bez Pieczenia Truskawki

Puszyste Ciasto Na Zimno Z Frużeliną Truskawkową

00:02:00Iwona T.

Przepyszne jest to ciasto ! Kruchy spód z ciasteczek maślanych pełnoziarnistych, krem z mascarpone i białej czekolady oraz ta przepyszna frużelina z jakże wspaniałych i słodziutkich truskawek :)
Oczywiście do frużeliny możecie użyć dowolnych owoców świeżych lub mrożonych lub nawet pomieszać je, a smak będzie za każdym razem inny. Do spodu możecie również wykorzystać przeróżne ciasteczka aby i on nie był monotonny w smaku :)

















Składniki na tortownicę 22 cm


Spód:

  • 180 g ciasteczek maślanych lub pełnoziarnistych lub czekoladowych
  • 80 g masła


Masa:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30-36 %
  • 100 g białej czekolady
Frużelina truskawkowa:
  • 250 g truskawek, mogą być mrożone (mogą być inne owoce)
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny

Spód

1. Ciastka kruszymy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy tortownicę i chowamy do lodówki.

Masa

2. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i odstawiamy do przestudzenia.
3. W wysokim naczyniu ubijamy śmietankę, a nastepnie tymi samymi ubijaczkami ubijamy mascarpone.


Następnie, powoli wlewamy czekoladę do mascarpone, cały czas miksując na najwolniejszych obrotach. Następnie dodajemy ubitą śmietankę i całość mieszamy już tylko szpatułką/łyżka. Wykładamy od razu na schłodzony spód i wkładamy do lodówki na czas przygotowania frużeliny.

Frużelina

4. Truskawki lub inne owoce kroimy na drobniejsze kawałki, zasypujemy cukrem i zaczynamy gotować na małym ogniu. Gotujemy do pożądanej przez nas konsystencji (czekamy aż owoce lekko się rozpadną) następnie w łyżce wody mieszamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do masy owocowej, zagotowujemy i gotujemy jeszcze z 2 minutki, nastepnie zestawiamy z ognia i wsypujemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia a następnie odstawiamy do ostygnięcia. 
Wystudzoną żelatynę wylewamy na masę z mascarpone i białej czekolady, wstawiamy do lodówki do stężenia.
Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego !!!





You Might Also Like

13 komentarze

  1. Ciasto idealne na upalne dni 😊 pysznie wygląda 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, idealne, a smakowało cudownie :D

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie! Super przepis, na pewno wykorzystam go w najbliższym czasie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i polecam, jest przepyszne :D

      Usuń
  3. Wygląda świetnie i na pewno tak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana cudowne ciasto :-) z chęcią bym zjadła teraz kawałek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda bardzo smakowicie 🌷 Mniamm.

    OdpowiedzUsuń
  6. To ciasto wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tego typu ciacha mają najlepsze wzięcie :)
    P.S. Piękne zmiany :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

Formularz kontaktowy