Konkurs Na Trzecie Urodziny Bloga !!!
Tak jak w tytule, blog obchodzi swoje trzecie urodzinki i z tej okazji organizuje konkurs.
Do wygrania jest książka Jamiego Olivera ,, 5 Składników"
Zasady są bardzo proste, wystarczy napisać jakie ciasto/tort przygotowałabyś/wałbyś na urodziny mojego bloga :)
Odpowiedzi nie muszą być szczegółowe ze zdjęciami, wystarczy krótki opis :)
Odpowiedzi udzielamy pod tym postem konkursowym na blogu ⇩
Szczegóły konkursu:
1. Sponsorem nagród jestem ja.
2. Konkurs/rozdanie trwać będzie od dzisiaj 24.08.2018 - 31.08.2018 do godziny 23:59
3. Udział w konkursie/rozdaniu można wziąć tylko raz.
4. Wygrywa jedna osoba.
5. Nagrody wysyłam tylko na terenie polski.
6. Wyniki podam w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu.
7. Do 5 dni czekam na dane zwycięzcy do wysyłki nagrody, jeśli osoba się nie zgłosi, wybiorę następną osobę.
Powodzenia !!!
Do wygrania jest książka Jamiego Olivera ,, 5 Składników"
Zasady są bardzo proste, wystarczy napisać jakie ciasto/tort przygotowałabyś/wałbyś na urodziny mojego bloga :)
Odpowiedzi nie muszą być szczegółowe ze zdjęciami, wystarczy krótki opis :)
Odpowiedzi udzielamy pod tym postem konkursowym na blogu ⇩
Szczegóły konkursu:
1. Sponsorem nagród jestem ja.
2. Konkurs/rozdanie trwać będzie od dzisiaj 24.08.2018 - 31.08.2018 do godziny 23:59
3. Udział w konkursie/rozdaniu można wziąć tylko raz.
4. Wygrywa jedna osoba.
5. Nagrody wysyłam tylko na terenie polski.
6. Wyniki podam w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu.
7. Do 5 dni czekam na dane zwycięzcy do wysyłki nagrody, jeśli osoba się nie zgłosi, wybiorę następną osobę.
Powodzenia !!!
24 comments
Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin bloga 😊😊😊
OdpowiedzUsuńNa urodziny Twojego bloga zrobiła bym torcik o smaku piernikowym.
OdpowiedzUsuńBiszkopt na krążki piecze się z przyprawą korzenną. Krązki przełozyła bym masa z mlecznej czekolady zmiksowanej z kremówką i masłem. Udekorowała bym żelkami z mango :)
Wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy. Życzę kolejnych lat pełnych sukcesów.
Na urodziny bloga przygotowałabym coś związanego z jego nazwą... czyli prostego! Ale to nie znaczy, że taki tort będzie nudny czy niesmaczny, o nie! To jedno z moich ulubionych ciast, bo... zawiera w sobie Nutellę! A Nutella to rzecz, którą mogłabym jeść zawsze - na kanapce, w cieście, z lodami, kotletami... naprawdę :D A ciasto na urodziny to banalna sprawa - wystarczą zaledwie 3 składniki (to mniej niż tytuł książki! ^^). Są to: biszkopty, serek mascarpone i Nutella. Dno tortownicy wykłądam biszkopcikami, Nutellę miksuję z serkiem i wylewam na biszkopty. Całość hop! do lodówki i po kilku godzinach mamy pyszne ciacho na zimno :) Myślę, że jest lepsze niż niejeden wymyślny tort! Smacznego i wszystkiego najlepszego! :)
OdpowiedzUsuńNa urodziny Twojego bloga koniecznie musiałby być torcik z użyciem ostatniej konfitury... siedzi nam w głowie i ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńTrzecie urodziny więc 3 przewodnie elementy tortu: biszkopt z makiem, konfitura porzeczkowa i krem cytrynowy. Biszkopt dwa razy przekładamy konfiturą i kremem a wierzch dekorujemy wiórkami białej czekolady. Elegancki i dziewczęcy tort nie tylko dla bloga ale też dla jego Autorki :)
OdpowiedzUsuńTort musi być taki jak twoje dania: pyszny, zdrowy i nie mega skomplikowany, ale absolutnie nie banalny :)
OdpowiedzUsuńWg mnie idealnie wpasowuje się w to tort z białą czekoladą i jagodami a do tego dla ochłody (bo w końcu mamy jeszcze lato :)) domowe lody cytrynowe z lawendą.
No tak można świętować urodziny!
Ciasto rumowe z kawałkami czekolady przekładane kremem z serka philadelphia lekko zakwaszonym cytryną. Udekorowany borówkami, malinami i listakmi mięty - tak na pożegnanie lata :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie najlepsze są przepisy szybkie, ale to wcale nie oznacza, że mają gorszę walory smakowe. Proponuję więc bardzo szybką tartę z białą czekoladą i owocami sezonowymi. Spód z ciasteczek, masa z białej czekolady i maskarpone z odrobinką soku z cytryny, a wszystko udekorowene w "artyctyczny nieład" owocami; jeżyny, maliny, borówki. Ciasto niesamowicie proste i szybie, a jeszcze szybciej znika z tależyka!
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego!
OdpowiedzUsuńNa urodziny Twojego bloga przygotowałabym ukochane ciasto, które moja mama i babcia uwoelbiaja robić latem i jest to pozycja obowiazkowa o tych którzy świetujaja urodziny latem! Ciasto z truskawkami i galaretka ❤️
Na spodzie ulozonym z biszkoptów rozprowadzamy masę przygotowana w makutrze - truskawki utarte z masłem i cukrem.
Na wierzch układamy kawałki truskawek i zalewamy galaretka :)
Gotowanie to proste - wszystkiego najlepszego :)
OdpowiedzUsuńDo przygotowania wyjątkowego tortu urodzinowego, który spełniałby również warunek: pyszności, niebanalności, bez mąki i bez cukru potrzebujemy 5 składników.
Gwarantuję, że ciasto będzie wyglądało anielsko i smakowało wybornie.
Raffaello
250 g kaszy jaglanej
2,5 szklanki mleka roślinnego - najlepiej kokosowego
1 szklanka wody
4 łyżki słodzidła (erytrol/stewia może być również miód)
150 g wiórków kokosowych
garść płatków migdałowych do dekoracji
Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą. Później gotujemy ją w połączonej wodzie z mlekiem. Uwaga! musimy pilnować aby masa nam się nie przypaliła! PO ok 15-20 minutach dodajemy pozostałe składniki i jeszcze chwilkę podgotowujemy masę. Całość blendujemy i czekamy aby chwilkę przestygło.
W międzyczasie przygotowujemy foremkę - wykładamy ją papierem do pieczenia i przekładamy masę. Musimy ją trochę docisnąć aby była zwarta. Całość wkładamy do lodówki na min. 3h. PO wyjęciu dekorujemy płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)
Na urodziny Twojego bloga zrobiłabym babeczki brownie, ponieważ są tak przepyszne i mocno czekoladowe, że rozpływają się w ustach. Moi znajomi je uwielbiają a jeden z nich, wytrawny łasuch, nazwał je 'Kwintesencją czekolady w czekoladzie."Moja rodzinka dopomina się o nie na każdą okazję i nie ma świąt bez babeczek brownie. :)
OdpowiedzUsuńWystarczy rozpuścić 230 g dobrej gorzkiej czekolady wraz z 230 g masła w kąpieli wodnej, dodać 2 szklanki brązowego cukru, wymieszać i poczekać kilka minut aż lekko ostygnie. Następnie dodać 4 jajka oraz łyżeczkę ekstraktu z wanilii, wymieszać, wsypać 1 szklankę mąki i połączyć lekko szpatułką. Na końcu dodać 3/4 szklanki posiekanych (najlepiej uprzednio uprażonych) orzechów włoskich, szybciutko połączyć i wlać do papilotek w formie na babeczki. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut i gotowe. Ułożyłabym je na prostokątnej tacy, w trzech rządkach, udekorowała własnoręcznie ubitą śmietaną z odrobiną cukru pudru, przyprószyła kolorową posypką a na wierzch babeczek położyłabym własnoręcznie wykonane ozdoby z czekolady - literki, po każdej na jednej babeczce, tworząc napis GOTOWANIE TO PROSTE :) Nawet najbardziej zagorzali jarosze nie mogliby się oprzeć takiej pysznej uczcie - gwarantuję. :)
Na urodziny Twojego bloga, zrobiłabym tort z wykorzystaniem naszych niedocenionych, lekko kwaśnych śliwek mirabelek. U mnie w sadzie zawsze jest ich multum i za każdym razem ich widok przyprawia mnie o smutną minkę i jak mogę tak staram się ratować. Na pewno tort składałby się z trzech blatów biszkoptu, przełożony by został masą śmietanową z dodatkiem mascarpone i z dodatkiem prawdziwej wanilii, a w nim zatopione by były kawałeczki miąższu mirabelek. Jako ponczu użyłabym dżemu z mirabelek wymieszanego z niewielkim dodatkiem wody. Zwieńczeniem tortu byłaby utemperowana czekolada, nieregularnie obsypana po torcie, a na nie ułożone połówki mirabelek. Podane najlepiej ze schłodzonym szampanem :).
OdpowiedzUsuńPrzygotowałabym proste, ale efektowne ciasto. Tarta na ciasteczkowym spodzie, do tego masa z delikatnego serka twarogowego ze swiezymi borówkami w srodku, która bylaby w dwoch warstwach, a między nimi bardzo cienka warstwa roztopionej czekolady.
OdpowiedzUsuńPrzygotowałabym pyszny i zdrowy torcik czekoladowy. Zrobiony z fasoli i kakao jako mocno czekoladowy spód, później pyszna konfitura malinowo-jeżynowo-imbirowa od Ciebie a na górę pyszna pianka kokosowa! Podane z szampanem jak na urodziny przystało, będzie prowokował eksplozję smaków :D Najlepszego!
OdpowiedzUsuńNa urodziny bloga zrobiłabym smaczne brownie bananowe, jest to pyszne ciasto, które ma wilgotną konsystencję, jest pyszne i smakuje wszystkim, wskaż mi kogoś, kto nie lubi, a zrobię mu takie brownie, że odwoła to w mgnieniu oka!
OdpowiedzUsuńA ja bym zrobił keto sernik z jajek, twarogu i kokosa :) prosty trzyskladnikowy przepis :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tort 3 poziomowy skoro 3 urodziny! :) Absolutnie w przypadku tortów nie ma co się ograniczać, desery takie jak te nie wpływają na naszą wagę! Tort na czekoladowym biszkopcie z kremem o smaku białej trufli z kawałkami świeżych malin plus mus jeżynowy. Wszystko oblane gorzką czekoladą i przyozdobione owocami sezonowymi oraz innymi słodkościami. Wszystkiego najlepszego!
OdpowiedzUsuńOd dawna czekam na okazję by upiec zmodyfikowanego "Królewicza" z książki o polskich plebaniach: Kruche ciasto (mąka masło miód żółtka śmietana) podzielić na 3 i upiec placki. Na pierwszy placek bezcukrowy dżem z czarnej porzeczki, rozrzucić rodzynki, orzechy, następny placek, krem maślany (cukier mało kakao), trzeci placek i polewa czekoladowa.
OdpowiedzUsuńCały czas za mną chodzi - brzmi obłędnie....
Gratuluję trzech smacznych lat!
Wiadomo, że każde urodziny można celebrować na swój własny sposób. Aby uświetnić święto Twojego bloga, przygotowałabym przebój moich rodzinnych imprez - ciasto Delicja. Jest pyszne, podzielne, przygotowujemy je wcześniej i przechowujemy w lodówce. Delicja bazuje na biszkopcie wykonanym na mące krupczatce - jest puszysty i wilgotny. Po upieczeniu kroimy na dwie części, w górnej warstwie literatką w równych odstępach wycinamy dziurki literatką. Biszkopt przekładamy domowym kremem budyniowym z żółtkami, przykrywamy częścią z dziurkami. Powstają nam tym sposobem puste przestrzenie. W każdy taki otworek wkładamy mandarynki z puszki, uzupełniamy tężejącą galaretką pomarańczową. Przykrywamy wyciętymi kółkami z biszkoptu dociskając do galaretki. Te "czapeczki" pokrywamy rozpuszczoną, ciemną czekoladą. Ciasto schładzamy w lodówce, przed podaniem dzielimy na kwadratowe porcje, tak aby jego środek stanowiła dziurka z czapeczką - to taka powiększona delicja. Myślę, że skoro moja rodzinka upomina się o ten wypiek na wszelkiego rodzaju spotkania i urodziny, na Twojej rocznicy Bloga również mógłby zagrać pierwsze skrzypce. Wszystkiego dobrego dla Ciebie i niekończących się pomysłów na smakowite połączenia smakowe, które znajdą odzwierciedlenie w pysznych przepisach, cieszących kubki smakowe Twojej rodziny i bliskich i nas - czytelników. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNa 3 urodziny bloga, i w nawiązaniu do głównej nagrody w konkursie, przygotowałabym ulubione ciasto w moim domu - tiramisu. Zgodnie z ideą Jamiego Olivera - prosto, szybko, łatwo i tylko pięć składników. Po pierwsze: biszkopty, po drugie: jajka, po trzecie: mascarpone, po czwarte: kawa i po piąte: amaretto (obowiązkowy składnik, bez którego ten włoski deser nie może się obejść). Na górę oczywiście nieśmiertelne kakao :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę kolejnych lat blogowania! <3
Wyjątkowy tort na trzecie urodziny? TO PROSTE :). Nie upiekę to dla Ciebie ale powiem jak zrobić.
OdpowiedzUsuńBierzesz:
- garść pasji,
- miskę zaangażowania,
- kilka marzeń,
- szczyptę dobrego humoru,
- krztynę dystansu (do siebie),
- odrobinę kreatywności.
Całość doprawiasz grudką wyobraźni.
Mieszasz wszystko razem i patrzysz jak wyrasta ogrzewane miłością do tego co kochasz robić. I VIOLA. Smacznego.
Alicjaruz@op.pl
Sto lat z okazji urodzin bloga :)Życzę Ci udanych wypieków i przyjemnego gotowania :)
OdpowiedzUsuńA jak urodziny to obowiązkowo musi być tort :) Czekoladowe blaty przełożone lekkim kremem na bazie śmietanki kremówki i z mnóstwem malin, akurat jest na nie sezon :) Taki tort obowiązkowo z filiżanką aromatycznej kawy :)
W duchu minimalistycznego i prostego gotowania Jamiego podejmuję wyzwanie przygotowania urodzinowego ciasta z pięciu składników - i na tę imprezę przychodzę uzbrojona w Key Lime Pie :D Przepyszna tarta, do której wykonania potrzeba dosłownie:
OdpowiedzUsuń1) 225g ciastek Digestive
2) 100g masła
3) 4 jajka
4) 4 limonki
5) 400g skondensowanego, słodzonego mleka
Kruchą i delikatną podstawę ciasta tworzą pokruszone ciasteczka wymieszane z roztopionym masłem. Orzeźwiające, letnie i słodkie wnętrze z kolei powstaje w wyniku połączenia skondensowanego mleka z żółtkami, połową szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki i skórką z limonki otartą z jednego owocu. Tarta spędza pół godziny w piekarniku, potem wędruje tam jeszcze na piętnaście minut przykryta puszystym obłokiem ubitej z białek piany... i już może wjeżdżać na stół między urodzinowe smakołyki.
Pięć składników, pięćdziesiąt pięć minut przygotowań i pięć minut rozkoszy ;)
Myślę, że jak do wygrania książka "5 składników" z okazji trzecich urodzin bloga, to ja opiszę ciasto składające się z 5 warstw, a zarazem z trzech kolorów! Mowa o wspaniałym cieście arbuzowym, ze szpinakiem :) To jeden z tych przepisów, który nie tylko ucieszył moje kubki smakowe, ale także hmm.. gałki oczne :D Na spodzie i na górze - warstwa zielonego ciasta (ze szpinakiem), pośrodku przepyszny mus arbuzowy z galaretką, a między tym dwie warstwy śmietankowe, z serkiem mascarpone ;) Zarówno smak, jak i wygląd jest rewelacyjny! Delikatne i orzeźwiające ciasto, wpisujące się w letni klimat oraz jego wyjątkowy wygląd sprawiają, że gdy raz się je spróbuje, będzie się chciało więcej i więcej... Jest pracochłonne, ale przy wyjątkowej okazji, jaką są urodziny bloga, będzie niezastąpione! Zatrzyma w sercach osób nim poczęstowanych wspomnienie lata na baaardzo długo :) Na koniec życzę wszystkiego dobrego - i w kuchni, i na blogu! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.