czwartek, 14 czerwca 2018

Łatwy, Kakaowy Przekładaniec

Przepis wydaje się być długi, ale naprawdę szybko się go robi, z pomocom drugiej, bliskiej nam osoby pójdzie jeszcze szybciej, a i jakieś drobne zajęcie dla dzieci też się znajdzie, także cała rodzinka może przygotować tego murzynka ;) a jak ktoś już bardzo, ale to bardzo nie lubi długich przepisów, bo nie lubi i już, to może zrezygnować z niektórych etapów, a i tak upiecze się coś pysznego ;)















Składniki na tortownicę 18 cm na tortownicę 24 podwajamy składniki

Ciasto:

  • 2 jajka kl M 
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 110 g margaryny Palma
  • 80 ml mleka
Masa serowa:
  • 200 g sera kremowego, twarogowego
  • 100 ml śmietanki 30-36 %
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 opakowania galaretki przezroczystej + 1/3 szkl wrzącej wody
Dodatkowo:
  • 100 ml śmietanki 30-36% do dekoracji
  • 1/2 opakowania śmietan fixu
  • kakao do oprószenia
  • dżem truskawkowy lub rabarbarowy
Ciasto

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stop.
2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem/margaryną i obsypujemy bułką tartą.
3. Margarynę rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy.
4. Do jednej miski przesiewamy mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia.


W drugiej roztrzepujemy jajka z cukrem i mlekiem. Suche składniki porcjami wsypujemy do mokrych, w trakcie dolewamy całą rozpuszczona margarynę. Mieszamy do połączenia się.



Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy przez około 35-40 minut



 Na tym etapie możemy już poprzestać i po wystygnięciu ciasta polać je polewą i już zajadać, ale...możemy je także szybko i smacznie nadziać ;)


Masa

5. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
6. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i schładzamy w lodowatej wodzie.
6. W wysokim naczyniu, ubijamy 200 ml śmietanki (100 do sera i 100 do dekoracji, razem jest szybciej i łatwiej ją ubić)
Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder do smaku i dzielimy ją na dwa, do drugiej części dodajemy śmietan - fix i  bardzo krótko miksujemy.
7. Do miski przekładamy ser, dodajemy 100 ml ubitej śmietany i mieszamy całość. Kiedy galaretka zaczyna tężeć, dodajemy ją do masy serowej i całość mieszamy.
8. Ciasto przekrawamy w pół i oba blaty smarujemy najpierw dżemem/dżemami (na jeden blat inny i na drugi blat inny, możemy tez pominąć dżemy) następnie wykładamy masę serową i przykrywamy. Chowamy do lodówki.

Tutaj możemy też zakończyć prace nad ciastem, ale możemy jeszcze mu dodać tak zwaną wisienkę na torcie;)

Dekoracja

9. Ubitą śmietanę nakładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch ciasta. Następnie oprószamy całość kakaem. Ciasto schładzamy w lodówce aby masa i śmietana stężały.







Przepis bierze udział w konkursie na durszlak.pl

14 komentarzy:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.