Łatwy, Kakaowy Przekładaniec
Przepis wydaje się być długi, ale naprawdę szybko się go robi, z pomocom drugiej, bliskiej nam osoby pójdzie jeszcze szybciej, a i jakieś drobne zajęcie dla dzieci też się znajdzie, także cała rodzinka może przygotować tego murzynka ;) a jak ktoś już bardzo, ale to bardzo nie lubi długich przepisów, bo nie lubi i już, to może zrezygnować z niektórych etapów, a i tak upiecze się coś pysznego ;)
Składniki na tortownicę 18 cm na tortownicę 24 podwajamy składniki
Ciasto:
Masa
Składniki na tortownicę 18 cm na tortownicę 24 podwajamy składniki
Ciasto:
- 2 jajka kl M
- 1 czubata szklanka mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki kakao
- 110 g margaryny Palma
- 80 ml mleka
Masa serowa:
- 200 g sera kremowego, twarogowego
- 100 ml śmietanki 30-36 %
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1/2 opakowania galaretki przezroczystej + 1/3 szkl wrzącej wody
Dodatkowo:
- 100 ml śmietanki 30-36% do dekoracji
- 1/2 opakowania śmietan fixu
- kakao do oprószenia
- dżem truskawkowy lub rabarbarowy
2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem/margaryną i obsypujemy bułką tartą.
3. Margarynę rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy.
W drugiej roztrzepujemy jajka z cukrem i mlekiem. Suche składniki porcjami wsypujemy do mokrych, w trakcie dolewamy całą rozpuszczona margarynę. Mieszamy do połączenia się.
Na tym etapie możemy już poprzestać i po wystygnięciu ciasta polać je polewą i już zajadać, ale...możemy je także szybko i smacznie nadziać ;)
Masa
5. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
6. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i schładzamy w lodowatej wodzie.
6. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i schładzamy w lodowatej wodzie.
7. W wysokim naczyniu, ubijamy 200 ml śmietanki (100 do sera i 100 do dekoracji, razem jest szybciej i łatwiej ją ubić)
Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder do smaku i dzielimy ją na dwa, do drugiej części dodajemy śmietan - fix i bardzo krótko miksujemy.
8. Do miski przekładamy ser, dodajemy 100 ml ubitej śmietany i mieszamy całość. Kiedy galaretka zaczyna tężeć, dodajemy ją do masy serowej i całość mieszamy.
9. Ciasto przekrawamy w pół i oba blaty smarujemy najpierw dżemem/dżemami (na jeden blat inny i na drugi blat inny, możemy tez pominąć dżemy) następnie wykładamy masę serową i przykrywamy. Chowamy do lodówki.
Tutaj możemy też zakończyć prace nad ciastem, ale możemy jeszcze mu dodać tak zwaną wisienkę na torcie;)
Dekoracja
10. Ubitą śmietanę nakładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch ciasta. Następnie oprószamy całość kakaem. Ciasto schładzamy w lodówce aby masa i śmietana stężały.
8. Do miski przekładamy ser, dodajemy 100 ml ubitej śmietany i mieszamy całość. Kiedy galaretka zaczyna tężeć, dodajemy ją do masy serowej i całość mieszamy.
9. Ciasto przekrawamy w pół i oba blaty smarujemy najpierw dżemem/dżemami (na jeden blat inny i na drugi blat inny, możemy tez pominąć dżemy) następnie wykładamy masę serową i przykrywamy. Chowamy do lodówki.
Tutaj możemy też zakończyć prace nad ciastem, ale możemy jeszcze mu dodać tak zwaną wisienkę na torcie;)
Dekoracja
10. Ubitą śmietanę nakładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch ciasta. Następnie oprószamy całość kakaem. Ciasto schładzamy w lodówce aby masa i śmietana stężały.
Przepis bierze udział w konkursie na durszlak.pl
13 comments
apetyczne ciacho
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńJak elegancko udekorowany!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńAleż wygląda!!! jak kopiec kreta :)
OdpowiedzUsuńOj, te moje murzynki to koniecznie chcą się wybić ;) XD
UsuńDziś miałabym ochotę na takie ciacho...
OdpowiedzUsuńsame pyszności u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńpowodzenia w konkursie:)
Dziękuje :)
UsuńTakie ciasto nie może nie smakować :) Pyszności!
OdpowiedzUsuńTo prawda, :D
UsuńCudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci :*
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.