,

Łatwy, Kakaowy Przekładaniec

00:03:00

Przepis wydaje się być długi, ale naprawdę szybko się go robi, z pomocom drugiej, bliskiej nam osoby pójdzie jeszcze szybciej, a i jakieś drobne zajęcie dla dzieci też się znajdzie, także cała rodzinka może przygotować tego murzynka ;) a jak ktoś już bardzo, ale to bardzo nie lubi długich przepisów, bo nie lubi i już, to może zrezygnować z niektórych etapów, a i tak upiecze się coś pysznego ;)















Składniki na tortownicę 18 cm na tortownicę 24 podwajamy składniki

Ciasto:

  • 2 jajka kl M 
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 110 g margaryny Palma
  • 80 ml mleka
Masa serowa:
  • 200 g sera kremowego, twarogowego
  • 100 ml śmietanki 30-36 %
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 opakowania galaretki przezroczystej + 1/3 szkl wrzącej wody
Dodatkowo:
  • 100 ml śmietanki 30-36% do dekoracji
  • 1/2 opakowania śmietan fixu
  • kakao do oprószenia
  • dżem truskawkowy lub rabarbarowy
Ciasto

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stop.
2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem/margaryną i obsypujemy bułką tartą.
3. Margarynę rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy.
4. Do jednej miski przesiewamy mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia.


W drugiej roztrzepujemy jajka z cukrem i mlekiem. Suche składniki porcjami wsypujemy do mokrych, w trakcie dolewamy całą rozpuszczona margarynę. Mieszamy do połączenia się.



Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy przez około 35-40 minut



 Na tym etapie możemy już poprzestać i po wystygnięciu ciasta polać je polewą i już zajadać, ale...możemy je także szybko i smacznie nadziać ;)


Masa

5. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
6. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i schładzamy w lodowatej wodzie.
6. W wysokim naczyniu, ubijamy 200 ml śmietanki (100 do sera i 100 do dekoracji, razem jest szybciej i łatwiej ją ubić)
Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder do smaku i dzielimy ją na dwa, do drugiej części dodajemy śmietan - fix i  bardzo krótko miksujemy.
7. Do miski przekładamy ser, dodajemy 100 ml ubitej śmietany i mieszamy całość. Kiedy galaretka zaczyna tężeć, dodajemy ją do masy serowej i całość mieszamy.
8. Ciasto przekrawamy w pół i oba blaty smarujemy najpierw dżemem/dżemami (na jeden blat inny i na drugi blat inny, możemy tez pominąć dżemy) następnie wykładamy masę serową i przykrywamy. Chowamy do lodówki.

Tutaj możemy też zakończyć prace nad ciastem, ale możemy jeszcze mu dodać tak zwaną wisienkę na torcie;)

Dekoracja

9. Ubitą śmietanę nakładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch ciasta. Następnie oprószamy całość kakaem. Ciasto schładzamy w lodówce aby masa i śmietana stężały.







Przepis bierze udział w konkursie na durszlak.pl

You Might Also Like

14 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.