Pierożki Drożdżowe Z Jarmużem I Fetą
Pierożki są idealne na kolacje, przekąskę do szkoły lub pracy lub na karnawał który jeszcze jest dość daleko chociaż czas szybko leci..
Składniki na 1 blaszkę pierożków:
Składniki na 1 blaszkę pierożków:
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 15 g drożdży
- 150 ml letniego mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- białko do posmarowania pierożków
Składniki na farsz:
- około 50-100 g jarmużu
- 100 g fety
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
1.Jarmuż myjemy i kroimy drobniutko. Na patelni z odrobina oliwy przesmażamy jarmuż z dodatkiem przeciśniętego ząbku czosnku, przez około 10-15 minut. Następnie lekko przestudzony mieszamy z fetą.
2. Mleko podgrzewamy aby nie było gorące, dodajemy cukier i wykruszamy drożdże. Odstawiamy do podwojenia objętości. W tym czasie w misce szykujemy mąkę z solą oraz żółtkami. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy je do miski z mąką i zaczynamy zagniatać ciasto, w trakcie zagniatania dolewamy roztopione masło. Wyrabiamy dotąd aż ciasto będzie odchodzić od ręki i miski ( u mnie sprawę załatwił robot ). Następnie gotowe ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 h.
4. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (czyli krótko zagniatamy), wałkujemy i wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy trochę farszu i zalepiamy.
5. Gotowe pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką na czas rozgrzewania piekarnika (pierożki w tym czasie jeszcze sobie podrosną )
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przed samym pieczeniem, smarujemy je białkiem.
7 comments
To ja poproszę porcyjkę z dostawą do pacy 😍
OdpowiedzUsuńTakie pierożki mogę pochłaniać garściami, mniam, mniam! :)
OdpowiedzUsuńProszę o porcyjkę tych pyszności :)
OdpowiedzUsuńpyszności, takie dania uwielbiam
OdpowiedzUsuńDziękuje i jak bym mogła to posłałabym każdemu porcyjkę ;) :D
OdpowiedzUsuńZnakomite :)
OdpowiedzUsuńCiekawe i na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.