środa, 22 listopada 2017

Pierożki Drożdżowe Z Jarmużem I Fetą

Pierożki są idealne na kolacje, przekąskę do szkoły lub pracy lub na karnawał który jeszcze jest dość daleko chociaż czas szybko leci..













Składniki na 1 blaszkę pierożków:


  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 15 g drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • białko do posmarowania pierożków
Składniki na farsz:

  • około 50-100 g jarmużu
  • 100 g fety
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
1.Jarmuż myjemy i kroimy drobniutko. Na patelni z odrobina oliwy przesmażamy jarmuż z dodatkiem przeciśniętego ząbku czosnku, przez około 10-15 minut. Następnie lekko przestudzony mieszamy z fetą.
2.  Mleko podgrzewamy aby nie było gorące, dodajemy cukier  i wykruszamy drożdże. Odstawiamy do podwojenia objętości. W tym czasie w misce szykujemy mąkę z solą oraz żółtkami. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy je do miski z mąką i zaczynamy zagniatać ciasto, w trakcie zagniatania dolewamy roztopione masło. Wyrabiamy dotąd aż ciasto będzie odchodzić od ręki i miski ( u mnie sprawę załatwił robot ). Następnie gotowe ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 h.
4. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (czyli krótko zagniatamy), wałkujemy i wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy trochę farszu i zalepiamy. 
5. Gotowe pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką na czas rozgrzewania piekarnika (pierożki w tym czasie jeszcze sobie podrosną )
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przed samym pieczeniem, smarujemy je białkiem. 
Pieczemy przez około 25-30 minut do zrumienienia.
Podajemy z sosami na bazie jogurtu np. czosnkowym. Smacznego !!!


7 komentarzy:

  1. To ja poproszę porcyjkę z dostawą do pacy 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie pierożki mogę pochłaniać garściami, mniam, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę o porcyjkę tych pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności, takie dania uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuje i jak bym mogła to posłałabym każdemu porcyjkę ;) :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.