Babki i babeczki Czekolada

Kakaowa Babka Z Wiśniami Kandyzowanymi

10/27/2017 12:10:00 AMIwona T.

Pyszna, puszysta aż ciężko poprzestać na jednym kawałeczku ;)














Składniki na okrągłą foremkę z kominem:


  • 3 jajka
  • 80 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego bez cukru
  • 100 g cukru
  • 2 płaskie łyżki dobrego kakao
  • 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 50 gr wiśni kandyzowanych (mogą też być z nalewki ;)

Polewa czekoladowa:
  • niecałe 20 g masła
  • 4-5 łyżeczek cukru
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2-3 łyżki zimnej śmietanki 30 %
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, pod koniec ubijania wsypujemy połowę cukru i utrwalamy pianę. Następnie dodajemy po żółtku, miksując na najwolniejszych obrotach do ich wchłonięcia.
2. Następnie dodajemy partiami, wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy całość łyżką albo szpatułką.
3. Na sam koniec dodajemy wiśnie i mieszamy delikatnie całość. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą.
Pieczemy w 170 stop. przez około 30-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek drewniany, wbity w ciasto, musi być suchy )
4. Składniki na polewę czekoladowa umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy, lekko przestudzoną, gęstniejącą polewą, oblewamy ciasto. Smacznego !!!


You Might Also Like

18 komentarze

  1. Wygląda mega apetycznie. Chętnie bym porwała teraz kawałek tej pysznej babki do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna!
    Wiśnie i kakao pasuja idealnie...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjna :) taka tradycyjna ale nie do końca.

    OdpowiedzUsuń
  4. o rany, jak już widzimy tą polewę to wiemy, że na jednym się nie skończy xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój M bardzo lubi wszelkie babki, a ta wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, naprawdę świetnie się prezentuję ta babeczka, jeszcze z wiśniami

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

Formularz kontaktowy