Udka Z Ziemniakami Z Piekarnika - Czyli obiad który robi się sam ;)
Prosty i bardzo smaczny obiad który robi się sam, a my w tym czasie możemy przygotować np. deser ;)
Składniki na 2-3 osoby:
Składniki na 2-3 osoby:
- 3-4 udka z kurczaka
- około 1 kg młodych ziemniaków (dodajcie według własnych potrzeb lub możliwości formy do zapiekania)
- oliwa z oliwek lub olej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do kurczaka ( ja używam zawsze Prymat)
- pieprz, ostra papryka do smaku
- piórka cebuli
- łyżka posiekanej natki koperku
Udka z kurczaka nie musimy zagotowywać jeśli mamy je ze sprawdzonego miejsca/sklepu. Ja wolę zagotować wtedy mam pewność, że wszelkie nieczystości zostaną usunięte wraz z woda. Udka nie tracą na smaku, robię tak od zawsze.
1. Najpierw zagotowujemy ziemniaki w wodzie i gotujemy je około 10 minut. Następnie odcedzamy i odstawiamy.
2. Obgotowane udka bądź nie, wkładamy do formy do pieczenia i smarujemy oliwą i obsypujemy przyprawami. Możemy ściągnąć skórkę i tak obsypać je przyprawami (ja tak zrobiłam i nie wyszły wcale suche)
Ziemniaki kroimy na ćwiartki i układamy po miedzy udkami. Oblewamy je oliwą i obsypujemy papryką ewnt. ostra papryką, solą, tymiankiem i natką koperku.
Całość wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na około 1 h. Pieczemy z grzaniem góra - dół. Pod koniec możemy włączyć na 10 minut termoobieg.
11 comments
Takie obiady bardzo lubię :) Szybko, smacznie i bez wysiłku :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńJa nad swoim warzywnym obiadkiem muszę trochę popracować :)
OdpowiedzUsuńTakie obiadki to ja lubię, pycha :-)
OdpowiedzUsuńLubię takie obiadki:)
OdpowiedzUsuńDziękuje za miłe komentarze :) Obiadek był naprawdę pyszny i robiłam go już któryś raz :)
OdpowiedzUsuńDo tego mizeria i mamy obiad najlepszy pod słońcem!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :D
UsuńA przykrywac danie w piekarniku czy piec odkryte?
UsuńCzasami na początku pieczenia przykrywam ale tylko tak na sam początek czyli przez pierwsze 15-20 minut pieczenia :)
Usuńja robie tak samo ,tylko bez gotowania ziemniakow,jeszcze do tego dwie cebule pokrojone,pycha !!!
OdpowiedzUsuńJa zawsze dla bezpieczeństwa podgotowuje je, a dodatek cebulki do tego dania jest bardzo trafiony :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.