Ucierane Ciasto Serowo -Truskawkowe Z Kruszonką
To już ostatnie ciasto z truskawkami, szkoda... bo bardzo je lubię i tak jak już gdzieś napisałam, dodawała bym je do każdego ciasta ;)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
- 4 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 100 g masła
- 100 g serka kremowego
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 150 g truskawek
- parę kropel esencji waniliowej
Kruszonka:
- 50 g masła
- 3 łyżki cukru razem z waniliowym
- 5 czubatych łyżek mąki pszennej
Wszystkie Składniki Powinny Być W Temperaturze Pokojowej !
1. Z podanych składników robimy kruszonkę i chowamy ją do zamrażalki na czas przygotowania ciasta.
2. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy serek, miksujemy i na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i esencję waniliową. Mieszamy całość do połączenia się składników.
3. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i jeśli owoce są duże to przekrawamy je na pół, małe pozostawiamy w całości.
4. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i w sporych odstępach układamy truskawki, tylko leciutko wciskając je w ciasto.
Posypujemy kruszonką z zamrażalnika i wstawiamy do piekarnika na 180 stop. grzanie góra dół bez termoobiegu na około 50-60 minut.
1. Z podanych składników robimy kruszonkę i chowamy ją do zamrażalki na czas przygotowania ciasta.
2. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy serek, miksujemy i na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i esencję waniliową. Mieszamy całość do połączenia się składników.
3. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i jeśli owoce są duże to przekrawamy je na pół, małe pozostawiamy w całości.
4. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i w sporych odstępach układamy truskawki, tylko leciutko wciskając je w ciasto.
Posypujemy kruszonką z zamrażalnika i wstawiamy do piekarnika na 180 stop. grzanie góra dół bez termoobiegu na około 50-60 minut.
10 comments
To ciasto wygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :*
UsuńPyszny placuszek. Ja też żałuję, że się tak szybko kończą truskawki.
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńUwielbiam takie ciasta :) Prezentuje się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńTakie ciasta są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :D
UsuńNam też przykro z powodu końca sezonu na truskawki :( A do tego maliny w naszym ogrodzie, które zawsze były pocieszeniem w tym roku są kiepściutkie :/ Świetny pomysł z tym serkiem :)
OdpowiedzUsuń...ach te truskaweczki :(
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.