Wegańska Zupa Kalafiorowa
Nazwałam tą zupę wegańską ponieważ nie jest niczym zaprawiana/zabielana i jest tylko na wywarze warzywnym. Jest smaczna, szybka i prosta. Nie robię jej często, ale kiedy mam dość syte drugie danie i jest lato to jak najbardziej mi ona odpowiada :) Oczywiście można ja przygotować na wywarze mięsnym lub domowym rosole, ale wtedy nie będzie wegańska ;)
Składniki na 3-4 talerzyki zupy:
2. Kiedy warzywa się podgotują, dodajemy kalafior i połowę koperku (lubię jak koperek oddaje cześć swojego smaku innym warzywom już w połowie gotowania) Sprawdzamy i dosalamy do smaku. Gotujemy do miękkości kalafiora, pod koniec dodając resztę koperku.
Składniki na 3-4 talerzyki zupy:
- 1/2 główki dużego kalafiora
- 5 sporych ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 mała marchewka obrana i pokrojona w kostkę
- 1/2 korzenia pietruszki
- kawałeczek selera
- kawałek pora
- około 2 litry wody
- 1/2 posiekanego pęczka koperku
- 1 łyżka domowego lub sklepowego warzywka/vegety natur itp.
- sól do smaku
2. Kiedy warzywa się podgotują, dodajemy kalafior i połowę koperku (lubię jak koperek oddaje cześć swojego smaku innym warzywom już w połowie gotowania) Sprawdzamy i dosalamy do smaku. Gotujemy do miękkości kalafiora, pod koniec dodając resztę koperku.
11 comments
Wygląda bardzo smacznie :) Lubię takie lekkie zupki, są idealne zwłaszcza na upały :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D Zupka naprawdę jest smaczna :D
UsuńTakie właśnie zupki lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńLatem u mnie zajmują pierwsze miejsce :)
UsuńKalafior uwielbiam w każdej postaci <3
OdpowiedzUsuńJa w większości ale w zupce to uwielbiam :D
UsuńMniam! Kalafiorka mamy więc wyczuwamy zupę jutro :D
OdpowiedzUsuńPewnie będzie zupka ;) :D
UsuńW sam raz na te upalne dni. Lekko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :) Dziękuje :)
UsuńPyszna i lekka, wygląda smacznie :).
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.