Puchatki - Placuszki Na Białkach
Są małe, puszyste, jak podusie i niepozornie wyglądają, ale uwierzcie naprawdę można się nimi najeść :)
Składniki na około 12-14 placuszków
- 3 białka
- 1/2 - 3/4 szkl mąki pszennej
- 3-4 łyżki cukru razem z waniliowym
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia ( u mnie kokosowy )
- cukier puder do obsypania placuszków i ewent (rodzynki)
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier.
2. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy.
3. Patelnie rozgrzewamy, możemy ją tylko spryskać tłuszczem, placuszki nie muszą się "taplać" w oleju. Wykładamy porcje z jednej łyżki ale takie nie pełne. Smażymy z obu stron na niewielkim ogniu na rumiano. Po upieczeniu możemy je obsypać cukrem pudrem lub rozkroić i posmarować ulubionym dżemem lub marmoladą. Smacznego !!!
Źródło Tutaj
39 comments
Zjadłabym takie placuszki na śniadanie
OdpowiedzUsuńU mnie były drugie śniadanko :)
UsuńFajne placuszki, muszę przetestować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :D
UsuńSuper pomysł na zużycie białek:)
OdpowiedzUsuńjakie puchate:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńCudowne, smakowite i puszyste placuszki :D :*
OdpowiedzUsuńOj.. tak :D Bardzo smakowite :)
UsuńDziś będę robila
OdpowiedzUsuńNie zrobię ich więcej ciasto nieciekawe u te placuszki bez szału
OdpowiedzUsuńTo prawda, ciasto jest krótko mówiąc inne, a po upieczeniu placuszki przypominają puchate bułeczki i są syte dlatego nie każdemu posmakują :) Szkoda :) Pozdrawiam :)
UsuńWyglądają pysznie i ,,puchato'':)
OdpowiedzUsuńSą puchate ale i bardzo syte ;)
UsuńWyglądają pysznie☺
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńświetny przepis na wykorzystanie ciągle zalegających białek ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńMega apetycznie wyglądają :-) Zachęcają do zjedzenia :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńMniam jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuń:D Oj tak, bardzo duże i puchate pyszności ;)
UsuńWspaniale wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńGrubaśne i puszyste ^^ Takie jak lubimy :D
OdpowiedzUsuń:D Też lubię grubiutkie, są najsmaczniejsze ;) :p
UsuńTylko ile ma być tego cukru waniliowego wraz ze zwykłym cukrem?:)
OdpowiedzUsuń1-2 łyżki cukru waniliowego :)
UsuńDobry pomysł na wykorzystanie białek :) Fajny przepis na dietę białkową - zjeść takie placuszki przed siłownią - na pewno dodadzą energii :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuńa ja dodałam do ciasta na koniec jabłka w kostkę i polecam rewelacja :D
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł ! :)
UsuńCoś podobnego przygotowywała mi moja babcia ponad 20 lat temu... Przywołałaś wspomnienia ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo ^_^
UsuńWspanialy przepis jak i blog Iwonko /mój to początki tworzenia ,placuszki na pewno zrobie mimo że tam komuś nie smakowało ale nie należy się przejmować /przepis sobie troszkę zmodyfikuje/jak miwyjdą zamieszcze na moim blogu oczywiście ze wzmianką że przepis pochodzi od ciebie jeśli się zgodzisz pozdrawiam http://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńDziękuje za miłe słowa :) Przepis oryginalny pochodzi ze strony pani Moniki z bloga sio-smutki, ja go delikatnie tylko zmodyfikowałam, a teraz gdy robię te placuszki to jeszcze bardziej go modyfikuje czyli dodaje do 2-3 białek zamiast 1/2 czy 3/4 szkl maki tylko 2-3 łyżki mąki i placuszki są jeszcze smaczniejsze, polecam w ten sposób je zrobić. Pozdrawiam cieplutko i na pewno ziajże na Pani blog bo już sama nazwa zachęca ;)
UsuńOj tak sama nazwa bardzo zachęca właśnie placuszki już znikły z talerza /przepis postaram się zamiescić w tym tyg jak czas pozwoli lecz ja zrobiłam je z nadzieniem pozdrawiam serdecznie i oczywiscie zapraszam na blog i żadna tam pani -po prostu- Teresa pozdrawiam serdecznie jeszcze raz
OdpowiedzUsuńJaką inna mąką mogę zastąpić mąkę pszenną?
OdpowiedzUsuńMyślę że można spróbować z kokosową lub ryżową, ale dać jej połowę mniej :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.