Nawet serek topiony możemy zrobić sami w domu :) W smaku przypomina on trochę ser camembert tylko bez pleśni. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu :)
Składniki na jeden kubeczek serka:
1. Twaróg rozdrobnić widelcem na talerzu, następnie oprószyć sodą oraz solą, wymieszać dokładnie, lekko pognieść widelcem i odstawić na 15-20 min. Co jakiś czas przemieszać, ser zgliwieje czyli lekko zacznie topnieć.
2. Rozgrzewamy patelnie ( najlepiej teflonową, żeby ser nam nie przywarł ) pozostawiamy na najmniejszym ogniu i na najmniejszym palniku ( można też użyć do tego celu kąpieli wodnej ),
na rozgrzana patelnie przekładamy nasz rozdrobniony i lekko zgliwiały twaróg, pamiętając o tym aby cały czas energicznie mieszać oraz nagniatać go.
Po chwili dodajemy łyżeczkę masła i dalej energicznie całość mieszamy, tak długo aż ser całkowicie się rozpuści i nie będzie miał grudek ( będzie miał konsystencje gęstego, gładkiego sosu )
gdy to już nastąpi przelewamy szybko zawartość patelki, do przygotowanego wcześniej naczynia ( np. pudełeczko po serku mascarpone lub czymś innym).
3. Aby na wierzchu serka nie utworzył się kożuch, kładziemy kawałek folii spożywczej i delikatnie dociskamy ją tak aby przylegała do serka.
Zamykamy wieczkiem i odstawiamy do ostygnięcia w temp. pokojowej. Kiedy poczujemy że serek już przestygł, chowamy go do lodówki najlepiej na cała noc.
Serek na początku trudno jest rozsmarować
ale po jakiś 5 min już jest w miarę ok :)
Jest to wersja podstawowa bez żadnych dodatków. Natomiast możemy posypać sobie go szczypiorkiem czy oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego
Składniki na jeden kubeczek serka:
- 250 g sera twarogowego półtłustego (1 kostka)
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka masła
1. Twaróg rozdrobnić widelcem na talerzu, następnie oprószyć sodą oraz solą, wymieszać dokładnie, lekko pognieść widelcem i odstawić na 15-20 min. Co jakiś czas przemieszać, ser zgliwieje czyli lekko zacznie topnieć.
2. Rozgrzewamy patelnie ( najlepiej teflonową, żeby ser nam nie przywarł ) pozostawiamy na najmniejszym ogniu i na najmniejszym palniku ( można też użyć do tego celu kąpieli wodnej ),
na rozgrzana patelnie przekładamy nasz rozdrobniony i lekko zgliwiały twaróg, pamiętając o tym aby cały czas energicznie mieszać oraz nagniatać go.
Po chwili dodajemy łyżeczkę masła i dalej energicznie całość mieszamy, tak długo aż ser całkowicie się rozpuści i nie będzie miał grudek ( będzie miał konsystencje gęstego, gładkiego sosu )
gdy to już nastąpi przelewamy szybko zawartość patelki, do przygotowanego wcześniej naczynia ( np. pudełeczko po serku mascarpone lub czymś innym).
3. Aby na wierzchu serka nie utworzył się kożuch, kładziemy kawałek folii spożywczej i delikatnie dociskamy ją tak aby przylegała do serka.
Zamykamy wieczkiem i odstawiamy do ostygnięcia w temp. pokojowej. Kiedy poczujemy że serek już przestygł, chowamy go do lodówki najlepiej na cała noc.
Serek na początku trudno jest rozsmarować
ale po jakiś 5 min już jest w miarę ok :)
Jest to wersja podstawowa bez żadnych dodatków. Natomiast możemy posypać sobie go szczypiorkiem czy oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego
16 comments
Wow! Nie wiedziałem, że można zrobić go w domu! :D
OdpowiedzUsuńJa też wcześniej nie wiedziałam, jak się okazuje wiele możemy pyszności zrobić w domu sami tylko o tym nie wiemy :)
UsuńFajna alternatywa dla tych sklepowych, tu przynajmniej wiemy co jest "w środku" ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
Usuńbardzo fajny prze[pis słyszałam już o nim - chyba czas zrobić :)
OdpowiedzUsuńTrzeba wypróbować :-) i posmakować :)
UsuńSuper....nie wiedziałam, że to takie proste :)
OdpowiedzUsuńSuper....nie wiedziałam, że to takie proste :)
OdpowiedzUsuńDzieciństwo!!! Mamuśka często robiła taki serek ;)
OdpowiedzUsuńO to fajnie mieliście :) Moja chyba nawet przepisu nie znała na taki serek :)
UsuńSuper przepis ;) nie sądziłam że można go tak łatwo zrobic
OdpowiedzUsuńJaki apetyczny! I nie taki trudny w wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńZnakomity pomysł :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis:)
OdpowiedzUsuńmoja Mama dodawała kminku bardzo dobry
OdpowiedzUsuńKminek bardzo lubię więc i on na pewno znajdzie się w tym serku ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.