Domowy Serek Topiony

by - 1/25/2016 04:31:00 PM

Nawet serek topiony możemy zrobić sami w domu :) W smaku przypomina on trochę ser camembert tylko bez pleśni. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu :)
















Składniki na jeden kubeczek serka:

  • 250 g sera twarogowego półtłustego (1 kostka)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka masła





1. Twaróg rozdrobnić widelcem na talerzu, następnie oprószyć sodą oraz solą, wymieszać dokładnie, lekko pognieść widelcem i odstawić na 15-20 min. Co jakiś czas przemieszać, ser zgliwieje czyli lekko zacznie topnieć.
2. Rozgrzewamy patelnie ( najlepiej teflonową, żeby ser nam nie przywarł ) pozostawiamy na najmniejszym ogniu i na najmniejszym palniku ( można też użyć do tego celu kąpieli wodnej ),
na rozgrzana patelnie przekładamy nasz rozdrobniony i lekko zgliwiały twaróg, pamiętając o tym aby cały czas energicznie mieszać oraz nagniatać go.

Po chwili dodajemy łyżeczkę masła i dalej energicznie całość mieszamy, tak długo aż ser całkowicie się rozpuści i nie będzie miał grudek ( będzie miał konsystencje gęstego, gładkiego sosu )


gdy to już nastąpi przelewamy szybko zawartość patelki, do przygotowanego wcześniej naczynia ( np. pudełeczko po serku mascarpone lub czymś innym).
3. Aby na wierzchu serka nie utworzył się kożuch, kładziemy kawałek folii spożywczej i delikatnie dociskamy ją tak aby przylegała do serka.

Zamykamy wieczkiem i odstawiamy do ostygnięcia w temp. pokojowej. Kiedy poczujemy że serek już przestygł, chowamy go do lodówki najlepiej na cała noc.

Serek na początku trudno jest rozsmarować


ale po jakiś 5 min już jest w miarę ok :)
Jest to wersja podstawowa bez żadnych dodatków. Natomiast możemy posypać sobie go szczypiorkiem czy oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego


Podobne Posty

16 comments

  1. Wow! Nie wiedziałem, że można zrobić go w domu! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też wcześniej nie wiedziałam, jak się okazuje wiele możemy pyszności zrobić w domu sami tylko o tym nie wiemy :)

      Usuń
  2. Fajna alternatywa dla tych sklepowych, tu przynajmniej wiemy co jest "w środku" ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny prze[pis słyszałam już o nim - chyba czas zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super....nie wiedziałam, że to takie proste :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super....nie wiedziałam, że to takie proste :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzieciństwo!!! Mamuśka często robiła taki serek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to fajnie mieliście :) Moja chyba nawet przepisu nie znała na taki serek :)

      Usuń
  7. Super przepis ;) nie sądziłam że można go tak łatwo zrobic

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki apetyczny! I nie taki trudny w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. moja Mama dodawała kminku bardzo dobry

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kminek bardzo lubię więc i on na pewno znajdzie się w tym serku ;)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych