Prosty przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem marchewk i pietruszki.
Drobne urozmaicenie placków ziemniaczanych. Wystarczy dodać marchewkę i pietruszkę, a smak naszych placuszków będzie o wiele lepszy, możemy dodać także groszek zielony ( podpieczony na patelni daje ciekawy smak )
W taki sposób, przemycamy w tym daniu chociaż odrobinkę warzyw i witamin ;)
Składniki na 14 średnich placków
Obieramy i ścieramy ziemniaki oraz marchewkę na najdrobniejszych oczkach, dodajemy jajko, mąkę, posiekaną natkę pietruszki sól oraz pieprz.
Rozgrzewamy olej i smażymy na złoto z obydwóch stron. Podajemy z kwaśną śmietaną lub ketchupem. Smacznego !
W taki sposób, przemycamy w tym daniu chociaż odrobinkę warzyw i witamin ;)
Składniki na 14 średnich placków
- 10 małych kartofli
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 całe jajko
- 1/2 małej marchewki
- łyżka natki pietruszki
- 1/2 małej cebulki
- sól, pieprz
Obieramy i ścieramy ziemniaki oraz marchewkę na najdrobniejszych oczkach, dodajemy jajko, mąkę, posiekaną natkę pietruszki sól oraz pieprz.
Rozgrzewamy olej i smażymy na złoto z obydwóch stron. Podajemy z kwaśną śmietaną lub ketchupem. Smacznego !
4 comments
bardzo pomysłowe
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam placuszków :-)
OdpowiedzUsuńMm....placuszki obłędne, chętnie bym się poczęstowała
OdpowiedzUsuńChyba musimy babcię poprosić aby nam nasmażyła takich placków :D Super apetycznie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.