Racuchy drożdżowe na maślance

by - 9/26/2015 12:02:00 PM

Została mi maślanka z pieczenia chlebka, więc trzeba było ją wykorzystać. Dawno nie było racuchów, a ochota nas naszła na coś dobrego, ale nie za słodkiego. Padło na racuchy, grubiutkie, mięciutkie racuszki. Pycha są, a nie warto żeby cokolwiek się marnowało bo i tak strasznie dużo żywności marnujemy, za dużo kupujemy, a potem wyrzucamy. No nic na ten temat można by było długie referaty pisać, a tu czeka przepis żeby go podać :)
Zapraszam na racuszki :)


Składniki na około 15 racuszków:

  • 1,5 szkl mąki pszennej + 1 łyżka do zaczynu
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 jajko kl M
  • 1 szkl maślanki lub
  • 0,5 szkl mleka + 0,5 szkl maślanki
  • 1-2 łyżki cukru + łyżeczka do zaczynu
  • szczypta soli
  • zapach waniliowy (jeśli lubimy)
  • olej do smażenia


Z drożdży, ciepłego mleka, jednej łyżki mąki oraz jednej łyżeczki cukru robimy zaczyn. Odstawiamy go na 10-15 min do ruszenia.



W misce szykujemy w tym czasie suche składniki. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do naszych suchych składników i dokładnie mieszamy aż pozbędziemy się wszystkich grudek.
Ciasto jest luźnej konsystencji i takie ma być gdyż jeśli dosypiemy więcej mąki to racuszki będą twarde.
Odstawiamy na jakieś 30-40 min do wyrośnięcia. Po tym czasie gdy ciasto podwoi swoja objętość zaczynamy smażyć małe racuszki z jednej łyżki na gorącym oleju, pamiętając o tym aby zmniejszyć ogień gdyż mogą się przypalić, a nie dopiec w środku!  Pamiętajmy też o odsączaniu placuszków po upieczeniu na papierowym ręczniku. Po co nam dodatkowa porcja oleju w brzuchu :)
Podajemy z ulubionymi dodatkami bądź tylko z cukrem pudrem :) Smacznego !



Podobne Posty

11 comments

  1. Tradycyjne racuszki! Jak u babcia ! Pycha! :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W przepisie brakuje jajka. Dopiero zorientowałam się przy próbowaniu. Wyszły budyniowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiam, nie zauważyłam kompletnie że brak tam jajka. Dziękuje za zwrócenie uwagi.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Jajko dodajemy przed zaczynem, do suchych składników.

      Usuń
  4. i kiedy dodać maślankę? Czy może maślanka może być zimna, taka z lodówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej jak by była w temp. pokojowej bo drożdże lubią ciepłe składniki i również dodajemy ją wcześniej do suchych składników.

      Usuń
  5. A jak dać trochę spirytusu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że nie ma potrzeby dodawania do racuchów spirytusu.

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych