Jutro Dzień Mamy, warto z tej okazji upiec mamie pyszne ciasto, a takim ciastem może być na przykład oszukany sernik, ale przygotowany w trochę inny sposób niż zawsze ;)
Składniki na tortownice 18 cm na 24 podwajamy składniki
spód ciasteczkowy:
masa serowa:
Składniki na tortownice 18 cm na 24 podwajamy składniki
spód ciasteczkowy:
- 120 g herbatników maślanych
- 60 g masła roztopionego
masa serowa:
- 1 jogurt grecki 400 g
- 2 jajka kl L
- 1/3 szkl cukru
- 1 budyń waniliowy (40 g)
- 60 ml oleju rzepakowego
- 2 czubate łyżki kajmaku
polewa czekoladowa:
- 4 łyżeczki cukru
- 15 g masła/margaryny
- 2 czubate łyżeczki kakao
Spód ciasteczkowy
1. Ciasteczka rozkruszamy za pomocą wałka, tłuczka lub w malakserze. Dolewamy roztopione masło i mieszamy całość aż będą przypominać "mokry piasek".
Tak przygotowaną masą, wylepiamy spód tortownicy, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
Masa serowa
2. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, która utrwalamy cukrem.
3. Tymi samymi ubijakami ( od miksera - nie musimy myć ) ubijamy żółtka.
4. Do ubitych żółtek dodajemy olej, jogurt i budyń w proszku. Mieszamy wszystko na najwolniejszych obrotach.
5. Na sam koniec dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy.
6. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy dwie łyżki kajmaku i dokładnie mieszamy.
Teraz wylewamy naprzemiennie, po łyżce z masy białej i masy kajmakowej, na środek spodu, aż do wykończenia mas. W ten sposób powstanie nam zebra :)
Gotowy sernik pieczemy w 180 stop przez około 50-60 minut.
Polewa czekoladowa
7. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy wystudzony sernik. Smacznego !!
1. Ciasteczka rozkruszamy za pomocą wałka, tłuczka lub w malakserze. Dolewamy roztopione masło i mieszamy całość aż będą przypominać "mokry piasek".
Tak przygotowaną masą, wylepiamy spód tortownicy, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
Masa serowa
2. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, która utrwalamy cukrem.
3. Tymi samymi ubijakami ( od miksera - nie musimy myć ) ubijamy żółtka.
4. Do ubitych żółtek dodajemy olej, jogurt i budyń w proszku. Mieszamy wszystko na najwolniejszych obrotach.
5. Na sam koniec dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy.
6. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy dwie łyżki kajmaku i dokładnie mieszamy.
Teraz wylewamy naprzemiennie, po łyżce z masy białej i masy kajmakowej, na środek spodu, aż do wykończenia mas. W ten sposób powstanie nam zebra :)
Gotowy sernik pieczemy w 180 stop przez około 50-60 minut.
Polewa czekoladowa
7. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy wystudzony sernik. Smacznego !!
11 comments
Śliczny:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńZ chęcią zjadła bym spory kawałek. Pięknie ułożył się wzór.
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) Zapraszam na następny raz po kawałek ;)
UsuńAle ma piękny wzór w środku :) Kiedyś chciałyśmy zrobić taką zebrę ale nam nie wyszła xD
OdpowiedzUsuńDziękuje :* Nie wierzę, że Wam zebra nie wyszła, wy takie cuda robicie że dech zapiera ;) ^_^
UsuńPyszny i wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny <3
OdpowiedzUsuńCudo :)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.