Tort smakuje wspaniale, krem jest delikatny, a jego słodycz przełamana jest delikatnie kwaskowym ananasem. Tort upiekłam na swoje urodziny, które są dzisiaj ;) :-)
Jedyne co mnie zasmuciło to, że zdjęcia wyszły tak kiepsko :/
Składniki na tortownicę 18 cm
Biszkopt rzucany:
2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Obie mąki mieszamy w osobnym naczyniu.
3. Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Kiedy wszystkie żółtka zużyjemy, odkładamy mikser.
4. Teraz porcjami dodajemy przesiane mąki oraz olej i delikatnie całość mieszamy.
5. Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 25-30 min w 180 stop.
6. Kiedy biszkopt wyda nam się gotowy ( możemy spr patyczkiem czy jest suchy) wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast z 50 cm upuszczamy na podłogę ! Następnie biszkopt z powrotem wkładamy do piekarnika aby w nim ostygł przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy ostygnie obkrajmy brzegi nożem i wyjmujemy nasz biszkopt.
Krem
7. Mleko, nie w całości przelewamy do garnka (zostawiamy sobie 1/2 szkl) dolewamy sok, dodajemy cukier i całość zagotowujemy. W 1/2 szkl. mleka mieszamy proszki budyniowe i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy budyń a następnie całkowicie go studzimy.
8. Miękkie masło (ewentualnie z 1 łyżka cukru pudru ) miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wykończenia. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe. Odkładamy 1/3 kremu do reszty dajemy pokrojonego w kostkę ananasa.
Przełożenie i dekoracja
9. Biszkopt kroimy na trzy blaty i ponczujemy.
Nakładamy krem na każdy blat. Następnie smarujemy wierzch i boki tortu, a na wierzch wykładamy kostki ananasa. Całość obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Gotowy tort schładzamy w lodówce przed podaniem przez co najmniej 2-3 godzinki. Smacznego !!!
Jedyne co mnie zasmuciło to, że zdjęcia wyszły tak kiepsko :/
Składniki na tortownicę 18 cm
Biszkopt rzucany:
- 4 jajka
- 1/2 szkl mąki
- 1/2 szkl cukru
- parę kropli esencji waniliowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
Krem ananasowy:
- 2 szkl mleka
- 1/2 szkl soku z puszki po ananasie
- 1 i 1/2 paczki budyniu waniliowego bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 100 g masła w temp. pokojowej
- 1/2 puszki ananasa
- około 60 g wiórków kokosowych
- ewent. 1 łyżka cukru pudru (jeśli budyń jest dla nas za mało słodki )
- do ponczowania blatów, pozostały sok z ananasa lub woda z sokiem cytrynowym
Do dekoracji:
1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stop.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Obie mąki mieszamy w osobnym naczyniu.
3. Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Kiedy wszystkie żółtka zużyjemy, odkładamy mikser.
4. Teraz porcjami dodajemy przesiane mąki oraz olej i delikatnie całość mieszamy.
5. Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 25-30 min w 180 stop.
6. Kiedy biszkopt wyda nam się gotowy ( możemy spr patyczkiem czy jest suchy) wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast z 50 cm upuszczamy na podłogę ! Następnie biszkopt z powrotem wkładamy do piekarnika aby w nim ostygł przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy ostygnie obkrajmy brzegi nożem i wyjmujemy nasz biszkopt.
Krem
7. Mleko, nie w całości przelewamy do garnka (zostawiamy sobie 1/2 szkl) dolewamy sok, dodajemy cukier i całość zagotowujemy. W 1/2 szkl. mleka mieszamy proszki budyniowe i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy budyń a następnie całkowicie go studzimy.
8. Miękkie masło (ewentualnie z 1 łyżka cukru pudru ) miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wykończenia. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe. Odkładamy 1/3 kremu do reszty dajemy pokrojonego w kostkę ananasa.
Przełożenie i dekoracja
9. Biszkopt kroimy na trzy blaty i ponczujemy.
Nakładamy krem na każdy blat. Następnie smarujemy wierzch i boki tortu, a na wierzch wykładamy kostki ananasa. Całość obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Gotowy tort schładzamy w lodówce przed podaniem przez co najmniej 2-3 godzinki. Smacznego !!!
7 comments
Wspaniały torcik :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńTorcik wygląda wspaniale. Skusiłabym się na kawałeczek. Zdjęcia są bardzo ładnie, nie masz się co smucić. Napiszę Ci, że ja zdjęcia robię na dworze i to tylko w dzień, przy moim aparacie to w domu wychodzą paskudne.
OdpowiedzUsuńJeszcze raz sto lat z okazji urodzin :)
Dziękuje Ci za miły komentarz i za życzenia urodzinowe :* U mnie jak pochmurno w domu to zdjęcia jak za mgła wychodzą i nie da się jej usunąć niestety, dlatego tak ubolewam nad tym. Jedynie balkon mi pozostaje, muszę kiedyś spróbować...
UsuńPolecam spróbować na balkonie, ale też trzeba zwracać uwagę na światło i czy cień nie pada. Niestety te wszystkie oświetlenia są nie dla mnie. Wolę wszystko ułożyć na dużym blacie i wynieść na dwór, trochę to uciążliwe, ale na dzień dzisiejszy jestem zadowolona ze zdjęć. Pozdrawiam :)
UsuńDziękuje Ci jeszcze raz na pewno spróbuje ten balkon. Pokombinuje bo jak na razie tylko słoneczny dzień daje mi czyste i ładne zdjęcia. Kupiłam sobie też za zaoszczędzone pieniążki, lustrzankę używaną i tani, jasny obiektyw 50 mmm i będę się uczyć i zobaczę co mi z tego wyjdzie. Na pewno mój staruszek, cyfrowy będzie dalej w użyciu :D
UsuńWspaniały torcik i jaki wysoki! Taki jak lubimy :P
OdpowiedzUsuńSpóźnione ale WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO :D i zdjęcia wcale nie wyszły tak kiepsko, ślinka na jego widok i tak leci :P
Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.