poniedziałek, 4 grudnia 2017

Zapiekanka Ziemniaczana Z Klopsikami

Lubię takie ciepłe i syte dania jesienią, ponieważ dzięki nim czuję się lepiej, cieplej i tak gdy na nie patrze, gdy się pieczę w piekarniku a w domu unosi się zapach przypiekanych ziemniaczków i klopsików, aż ślinka cieknie i naprawdę chce się je przygotować.
Zapiekanka ma nie tylko smaczne, ale syte ziemniaczki i mięsko, ale także groszek zielony i marchewkę czyli jest to tak naprawdę cały obiad w jednej formie :) Nie mówiąc już o jej pięknych kolorach które naprawdę zachęcą do jedzenia niejednego niejadka ;)



















Składniki na 2-3 osoby:

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 duże marchewki
  • 4-5 łyżek groszku konserwowego
  • kilka mini kulek mozzarelli
  • natka pietruszki
  • łyżeczka masła do wysmarowania formy

Klopsiki:
  • około 200 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 żółtko 
  • 2 czubate łyżki pokruszonych krakersów np. paprykowych lub cebulowych lub bułki tartej
  • sól, pieprz, kurkuma do smaku
  • szczypta domowego warzywka suszonego
  • olej/oliwa do smażenia
Sos śmietanowo jajeczny:
  • 1/2 szkl śmietanki 30 %
  • 1 jajko
  • łyżka sera żółtego startego na tarce
1. Ziemniaki wraz z marchewką, dokładnie myjemy i podgotowujemy przez około 15-20 minut. Następnie odcedzamy i po lekkim przestygnięciu obieramy ze skórki.
2. Składniki na klopsiki łączymy dokładnie ze sobą wyrabiając je najlepiej ręcznie. Następnie przesmażamy na odrobinie oliwy/oleju.
3. W śmietance roztrzepujemy jajko i mieszamy razem z serem żółtym.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy pierwszą warstwę ziemniaków pokrojonych w grubsze plasterki, polewamy połową sosu. Następnie układamy kolejną warstwę zmieników, na to plasterki lub paski marchewki razem z groszkiem. Na koniec wykładamy nasze klopsiki. Całość zalewamy resztą sosu. Pieczemy w 190 stop. przez około 30 minut. 10 minut przed końcem układamy gdzieniegdzie kulki mozzarelli i zapiekamy do końca. 









#myAmbition


9 komentarzy:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.