Pyszne pierogi, z cienkim ciastem i z soczystymi, słodkimi borówkami amerykańskimi. Zróbcie sobie takie pierożki, a może zasmakują wam bardziej niż te z polskimi jagodami ;)
Składniki na około 30 pierożków:
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl gorącego mleka z wodą
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
- około 200 g borówki amerykańskiej
1. Zagrzewamy w garnuszku wodę z mlekiem tak aby była dość gorąca.
2. W misce mieszamy make z solą, powoli wlewając wodę zagniatamy ciasto, dodajemy także w trakcie olej. Zagniatamy około 5 min.
3. Wałkujemy i wykrawamy kółka.
4. Każde kółko z jednej strony smarujemy wodą (aby się lepiej sklejało) nakładamy porcję borówek, zalepiamy i odkładamy na ściereczkę pamiętając aby przykrywać cały czas pierogi gdyż mogą uschnąć nam a potem w gotowaniu będą pękać.
5. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie od momentu wypłynięcia, przez około 3-5 min.
Podajemy polane śmietaną/jogurtem z cukrem lub bez. Smacznego !!
8 comments
Na takie pierożki to ja bardzo chętnie się skusze :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńJuż częstuję ;)
UsuńUwielbiam pierogi, a te z jagodami wyglądają bardzo smacznie. Ale narobiłaś mi ochoty ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje i cóż koniecznie trzeba je zroibć :)
UsuńUwielbiam ;)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńMniam, uwielbiam pierogi, a Twoje wyglądają niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.