sobota, 8 lipca 2017

Ucierane Ciasto Serowo -Truskawkowe Z Kruszonką

To już ostatnie ciasto z truskawkami, szkoda... bo bardzo je lubię i tak jak już gdzieś napisałam, dodawała bym je do każdego ciasta ;)

















Składniki na blaszkę 23 x 23 cm

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 100 g masła
  • 100 g serka kremowego
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 150 g truskawek
  • parę kropel esencji waniliowej
Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru razem z waniliowym
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej
Wszystkie Składniki Powinny Być W Temperaturze Pokojowej !


1. Z podanych składników robimy kruszonkę i chowamy ją do zamrażalki na czas przygotowania ciasta.
2. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy serek, miksujemy i na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i esencję waniliową. Mieszamy całość do połączenia się składników.
3. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i jeśli owoce są duże to przekrawamy je na pół, małe pozostawiamy w całości.
4. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i w sporych odstępach układamy truskawki, tylko leciutko wciskając je w ciasto.
Posypujemy kruszonką z zamrażalnika i wstawiamy do piekarnika na 180 stop. grzanie góra dół bez termoobiegu na około 50-60 minut.



10 komentarzy:

  1. To ciasto wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny placuszek. Ja też żałuję, że się tak szybko kończą truskawki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasta :) Prezentuje się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nam też przykro z powodu końca sezonu na truskawki :( A do tego maliny w naszym ogrodzie, które zawsze były pocieszeniem w tym roku są kiepściutkie :/ Świetny pomysł z tym serkiem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.