wtorek, 6 czerwca 2017

Młoda Kapusta Z Koperkiem

Młoda kapusta, młode ziemniaczki, koperek i do tego kotlecik mielony :)  Takie połączenie odpowiada nam najbardziej, a wy jak lubicie jadać młoda kapustkę, z jakimi dodatkami ?














Składniki na 4-5 osób:

  • 1 główka młodej kapusty
  • pół pętka kiełbasy
  • 1/2 główki cebuli zeszklonej na oleju
  • 1/2 pęczka koperku
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżki warzywka bez soli np. domowego
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
1. Kiełbaskę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju.


2. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście. Kapustę przekrawamy na pół i siekamy.
Przekładamy do garnka, zalewamy wodą do 1/3 wysokości kapusty, dodajemy liście, kulki, warzywko i wstępnie solimy, włączamy gaz i zaczynamy gotowanie. Kapusta podczas gotowania zmniejszy swą objętości będzie można swobodnie ją przemieszać.


3. Usmażona cebulkę oraz kiełbaskę, dodajemy do kapusty, pieprzymy, sprawdzamy słoność, doprawiamy i gotujemy aż do miękkości, trwa to około 30-40 minut. 
Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek.
Podajemy z ziemniaczkami lub z chlebkiem. Smacznego !!!

9 komentarzy:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.