wtorek, 27 czerwca 2017

Drożdżowe Ślimaczki Z Truskawkami

Przepyszne wyszły te ślimaczki i chociaż gorąco na dworze to wieczorkiem lub wcześnie rano można takie cudeńka popełnić ;)





















Składniki na 12 ślimaczków

Zaczyn:

  • 30 gr świeżych drożdży
  • 3/4 szkl ciepłego ale nie gorącego mleka
  • 1 łyżka cukru
Ciasto i nadzienie:
  • 350 gr mąki pszennej typ 450
  • 2 żółtka
  • 40 gr roztopionego i ostudzonego masła
  • 1/2 szkl cukru
  • parę kropel esencji waniliowej
  • 200 gr truskawek
  • 2-3 łyżki marmolady różanej lub konfitury truskawkowej
  • cukier puder Diamant <--klik
1. Z ciepłego mleka, łyżki cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Mąkę, żółtka, cukier oraz esencję waniliową umieszczamy w misce. Dodajemy do tego wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło ( moje ciasto wyrobił robot i trwało to około 5-7 minut). Jeśli ciasto ma odpowiednią konsystencję a zostało wam masło, spokojnie jeszcze się przyda ;)
Gotowe ciasto odstawiamy na 30-40 minut do podrośnięcia.
3. Kiedy ciasto podrośnie, przekładamy je na stolnicę/blat i odgazowujemy (krótko zagniatamy) i wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy marmoladą lub konfiturą tak aby końce pozostały czyste. Dzielimy na 12 pasków i na każdy pasek układamy połówki lub całe truskawki.

4. Gotowe zawijamy w ślimaczki i układamy jeden obok drugiego w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15-20 minut do lekkiego podrośnięcia.

Kiedy ślimaczki już podrosły, smarujemy je tą resztką tego masła, jeśli nie zostało nam masło, nic się nie stało, ślimaczki będą równie ładne i smaczne bez niego ;)
Ślimaczki pieczemy 180-190 stop przez około 35-40 minut. Grzanie góra - dół bez termoobiegu.
Kiedy ślimaczki ostygną posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego !!!





Więcej na temat kampanii "Uczymy jak słodzić" oraz dużo ciekawych i ważnych informacji na temat cukru znajdziecie na tej stronce ---> http://uczymyjakslodzic.pl


21 komentarzy:

  1. Uwielbiam drożdżowe wypieki :) takie ślimaczki idealnie trafiają w mój gust :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie je sobie zrobie wyglądają cudnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka! Najlepsze są oczywiście świeżutkie takie drożdżowe wypieki ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Zgadza się, świeże najlepsze ^_^

      Usuń
  4. Mam słabość do takich bułeczek! Świetne są :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale słodkości, nigdy nie mogę się powstrzymać gdy widzę takie pyszności :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D :D Cieszę się i dziękuje za miły i fajny komentarz ;)

      Usuń
  6. Jakie pyszności Iwonko, porywam kilka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Marzenko :) Częstuj się ;)

      Usuń
  7. Drożdżowe ciasta należą do moich ulubionych, częstuję sie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj w klubie :D Dziękuje za pozdrówki i również je posyłam :* :D

      Usuń
  8. Chętnie zabrałabym ze sobą Twoją drożdżóweczkę...

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie różyczki to wręcz marzenie ^^ Chcemy dostawać tylko takie kwiaty xD

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.