Kruche Ciastka Z Nutą Cytrynową
Pyszne, kruchutkie ciasteczka które rozpływają się w ustach, a smak cytryny nie jest dominujący więc powinny posmakować większości ;) Zapraszam :)
Składniki na 2 blaszki ciastek:
Składniki na 2 blaszki ciastek:
- 125 g masła
- skórka oraz sok z 1/2 cytryny
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 200 g mąki pszennej
- 1 cały budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (47 g)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2. Cytrynę myjemy, sparzmy. Ścieramy skórkę, wyciskamy sok i dodajemy do naszej maślanej masy.
Partiami dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość miksujemy na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników (ciasto jest dość luźne).
Gotowe ciasto chowamy do woreczka i schładzamy przez około 2-3 godziny. Ja schładzałam przez 1 godz w zamrażalce, a druga godzinę leżało sobie w lodowce.
3. Schłodzone ciasto wyjmujemy i na podsypaną mąką blacie wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wycinamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Postępujemy tak do wykończenia ciasta.
Ciastka pieczemy w 200 stop. przez około 8-10 minut do lekkiego ze złocenia.
Źródło inspiracji Tutaj
7 comments
Bardzo lubię ciastka z cytrynową nutą :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuń:) Pychotki ;)
UsuńSmacznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :0
UsuńPysznie wyglądają i zdjęcie bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :* :)
Usuńcoś dla mojego synka, prosty i szybki przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.