wtorek, 23 maja 2017

Kruche Ciastka Z Nutą Cytrynową

Pyszne, kruchutkie ciasteczka które rozpływają się w ustach, a smak cytryny nie jest dominujący więc powinny posmakować większości ;) Zapraszam :)
























Składniki na 2 blaszki ciastek:

  • 125 g masła
  • skórka oraz sok z 1/2 cytryny
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 cały budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (47 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1. Masło wraz z cukrem miksujemy na puszysta masę, następnie dodajemy po jednym żółtku.
2. Cytrynę myjemy, sparzmy. Ścieramy skórkę, wyciskamy sok i dodajemy do naszej maślanej masy.
Partiami dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość miksujemy na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników (ciasto jest dość luźne).
Gotowe ciasto chowamy do woreczka i schładzamy przez około 2-3 godziny. Ja schładzałam przez 1 godz w zamrażalce, a druga godzinę leżało sobie w lodowce.
3. Schłodzone ciasto wyjmujemy i na podsypaną mąką blacie wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wycinamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Postępujemy tak do wykończenia ciasta.
Ciastka pieczemy w 200 stop. przez około 8-10 minut do lekkiego ze złocenia.



     Źródło inspiracji Tutaj

7 komentarzy:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.