środa, 24 maja 2017

Drożdżowe Bułeczki Z Rabarbarem I Cytrynową Kruszonką

Pyszne, drożdżowe, przytulone bułeczki które możemy zabrać do szkoły, pracy, na piknik czy na wycieczkę :)
















Składniki na 9 bułeczek

Zaczyn:

  • 15 gr drożdży świeżych
  • 100 ml ciepłego mleka 
  • 1 łyżka cukru
Ciasto:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 50 gr masła roztp. i ostudzonego
  • 1/3 szkl cukru
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 1 długa łodyga rabarbaru + 1 łyżka maki ziemniaczanej
Cytrynowa kruszonka:
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 60-70 gr masła
  • skórka otarta z 1/2 cytryny (cytrynę myjemy oczywiście i wyparzamy)

1. Najpierw tworzymy zaczyn i odstawiamy go do podrośnięcia (wkruszamy drożdże do mleka dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy).

2. Do miski dajemy mąkę, jajko, cukier oraz parę kropel esencji waniliowej. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło (dolewamy tak aby ciasto było mięciutkie ale niezbyt klejące). ciasto jest wtedy gotowe kiedy odchodzi od miski i ręki ( u mnie wyrabianiem zajął się robot,  a zajęło mu to około 5-7 minut). Gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
3. W tym czasie obieramy rabarbar, kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy cukrem i kładziemy na sito aby pozbyć się nadmiaru soku.
4. Składniki na kruszonkę zagniatamy i chowamy do lodówki albo zamrażarki.
5. Kiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy je na blacie, dzielimy na 9 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczamy na dłoni i dajemy po kilka kawałeczków rabarbaru, zalepiamy tak aby końce znalazły się pod spodem bułki. Bułeczki maczamy w roztopionym maśle (odrobina masła została mi z ciasta i  w nim maczałam bułeczki), a następnie w posypce.
Gotowe bułeczki układamy jedna obok drugiej w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do lekkiego podrośnięcia na około 15 minut.

Bułeczki pieczemy w 190 stop. przez około 20-25 minut.


21 komentarzy:

  1. Na taką bułeczkę to bardzo chętnie się skuszę :) Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Mogę poczęstować...;)

      Usuń
  2. Drożdżówki + rabarbar + kruszonka = Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne na takie drożdżowki mam wielką ochotę :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam pyszności, uwielbiam takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja siostra często piecze takie bułeczki, muszę jej podpowiedzieć żeby wykorzystała do nich teraz rabarbar. Pyszne muszą być ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardzo smaczne i najlepsze zaraz po upieczeniu ;)

      Usuń
  6. Jutro zabieram sie do dzieła!��☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Pokaźna kruszonka to jest to! Cudowne :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Kruszonka musi być ;)

      Usuń
  8. Uwielbiamy bułeczki piec w takiej szachownicy :D Bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.