poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Delikatna Zupka Pomidorowa Na Rosole

Taką delikatną zupkę pomidorową możemy śmiało podać dzieciom, jest pożywna, zdrowa (jeśli mamy własny przecier) i w dodatku robi się ją w 10 minut, wystarczy tylko rosół, który został np. po niedzielnym obiedzie ;)
Tą pomidorową zajada nawet mój mąż który od dziecka nie lubił pomidorówki bo kojarzyła mu się z ostrą i kwaśną pulpa pomidorową :) Natomiast ja mogę ją jeść nawet trzy razy w tygodniu bo ją uwielbiam :D
















Składniki na 2 talerze zupy:

  • około 800 ml rosołu (wczorajszego bądź zamrożonego, bo rosół można mrozić ;)
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego bądź domowego przecieru z pomidorów
  • około 8 łyżek śmietanki 30-36 %
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta cukru
  • ewent. szczypta soli
  • makaron świderki bądź dowolnie inny ulubiony lub ryż

1. Rosół przelewamy do garnka i zagotowujemy, zmniejszamy następnie ogień, dodajemy najpierw 2 łyżeczki koncentratu i mieszamy (oczywiście możecie dodać więcej koncentratu niż te 3 łyżeczki, ale wtedy zupka już nie będzie taka łagodna)
2. W garnuszku mieszamy śmietankę z mąką tak aby nie było grudek. Dolewamy małą chochelkę rosołu do garnuszka, hartując w ten sposób naszą śmietankę. Mieszamy całość i przelewamy przez sitko do gotującego się rosołu.
3. Kiedy zupka się zagotuje możemy spróbować czy czegoś jej nie brakuje, jeśli tak to dodajemy jeszcze łyżeczkę koncentratu i ewent sól i cukier. Gotujemy jeszcze chwilkę i podajemy, oczywiście z naszym ulubionym makaronem bądź ryżem. Smacznego !


4 komentarze:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.