Delikatna Zupka Pomidorowa Na Rosole
Taką delikatną zupkę pomidorową możemy śmiało podać dzieciom, jest pożywna, zdrowa (jeśli mamy własny przecier) i w dodatku robi się ją w 10 minut, wystarczy tylko rosół, który został np. po niedzielnym obiedzie ;)
Tą pomidorową zajada nawet mój mąż który od dziecka nie lubił pomidorówki bo kojarzyła mu się z ostrą i kwaśną pulpa pomidorową :) Natomiast ja mogę ją jeść nawet trzy razy w tygodniu bo ją uwielbiam :D
Składniki na 2 talerze zupy:
- około 800 ml rosołu (wczorajszego bądź zamrożonego, bo rosół można mrozić ;)
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego bądź domowego przecieru z pomidorów
- około 8 łyżek śmietanki 30-36 %
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- szczypta cukru
- ewent. szczypta soli
- makaron świderki bądź dowolnie inny ulubiony lub ryż
1. Rosół przelewamy do garnka i zagotowujemy, zmniejszamy następnie ogień, dodajemy najpierw 2 łyżeczki koncentratu i mieszamy (oczywiście możecie dodać więcej koncentratu niż te 3 łyżeczki, ale wtedy zupka już nie będzie taka łagodna)
2. W garnuszku mieszamy śmietankę z mąką tak aby nie było grudek. Dolewamy małą chochelkę rosołu do garnuszka, hartując w ten sposób naszą śmietankę. Mieszamy całość i przelewamy przez sitko do gotującego się rosołu.
3. Kiedy zupka się zagotuje możemy spróbować czy czegoś jej nie brakuje, jeśli tak to dodajemy jeszcze łyżeczkę koncentratu i ewent sól i cukier. Gotujemy jeszcze chwilkę i podajemy, oczywiście z naszym ulubionym makaronem bądź ryżem. Smacznego !
4 comments
Iwonko pyszna zupka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńUwielbiam:)
OdpowiedzUsuńTaką zupę gdzie jest duuużo makaronu uwielbia tato ;) My wolimy odwrotne proporcje xD
OdpowiedzUsuńPomidorowa zawsze dobra ;)
Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.