środa, 19 kwietnia 2017

Bigosowa Zapiekanka Z Kolorowym Makaronem

Zapiekanka smakowała nam o wiele lepiej niż już nudne zwykłe łazanki :)
 Jeśli został wam bigos lub macie go nadmiar w zamrażalce  którego nie ma kto zjeść bądź znudziły wam się  łazanki to polecam tą zapiekankę ;)

























Składniki na 2-3 osoby

  • około 250 gr kolorowego makaronu świderki
  • około 300 gr zamrożonego bądź świeżego bigosu
Sos:
  • 1/2 zeszklonej cebuli 
  • kilka plastrów boczku
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (możemy dać więcej jeśli lubimy bardziej kwaśne i wyraziste )
  • 6-7 łyżek śmietanki słodkiej 30 %
  • sól, pieprz do smaku
Masa jajeczna:
  • 1 spore jajko
  • 1/2 kubeczka słodkiej śmietanki
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz 
  • mała garstka sera startego na wierzch

1. Zamrożony b bigos wyjmujemy wcześniej i powoli rozmrażamy na najmniejszym ogniu na patelni. Jeśli mamy świeży to odkładamy sobie tylko potrzebną ilość.
2. Cebulkę wraz z boczkiem smażymy na osobnej patelni lub rondelku. Następnie dodajemy koncentrat i po chwili śmietankę słodką, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. Była bym zapomniała dodajemy także 1/2 łyżeczki słodkiej papryki :) Całość mieszamy do połączenia się. Jeśli sosik jest zbyt gęsty to dolewamy jeszcze 2-3 łyżki śmietanki. Jeśli zaś w smaku jest za słaby dodajemy 1-2 łyżeczkę koncentratu  ( wszystko zależy od naszych smaków i też smaku bigosu )
3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
4. Jajko roztrzepujemy ze śmietanką oraz papryka słodką, solą i pieprzem.
5. Formę do zapiekania smarujemy oliwą.
6. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z bigosem i wykładamy od razu do foremki tak aby nie tworzył on zbyt grubej warstwy.
Wierzch smarujemy sosem, a następnie całość zalewamy masa jajeczną. Na sam koniec ścieramy na wierzch trochę sera.
Pieczemy w piekarniku na 180-190 stop przez około 30 minut do zrumienienia wierzchu.



14 komentarzy:

  1. Fajna zapiekanka :) Wygląda mega smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) robiłam ją już trzy raz, tak nam smakuje :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię takie makaronowe zapiekanki. Narobiłaś mi wielkiej ochoty i jutro zrobię taką:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Iwonko bardzo fajny pomysł na zapiekankę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczny i syty pomysł na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Syty dla wszystkich poza moim mężem ;) który twierdzi że po makaronie to on jest zaraz głodny ;) :p :D dlatego wtedy muszę mieć dobry deser w zanadrzu ;)

      Usuń
  5. Super pomysł na wykorzystanie pozostałości po światecznym bigosie

    OdpowiedzUsuń
  6. Haha właśnie zjadłyśmy ostatni słoik bigosu w zapasach xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uuu to szkoda...musicie koniecznie nadrobić braki w zapasach ;) :p :D

      Usuń
  7. Ale świetny pomysł z tą zapiekanką!
    Bardzo lubię takie dania, a zdjęcia bardzo przemawiają do głodomorów i fanów zapiekanych dań :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.