wtorek, 14 marca 2017

Puchatki - Placuszki Na Białkach

Są małe, puszyste, jak podusie i niepozornie wyglądają, ale uwierzcie naprawdę można się nimi najeść :)














Składniki na około 12-14 placuszków


  • 3 białka
  • 1/2 - 3/4 szkl mąki pszennej 
  • 3-4 łyżki cukru razem z waniliowym
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia ( u mnie kokosowy )
  • cukier puder do obsypania placuszków i ewent (rodzynki)

1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier.
2. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy.
3. Patelnie rozgrzewamy, możemy ją tylko spryskać tłuszczem, placuszki nie muszą się "taplać" w oleju. Wykładamy porcje z jednej łyżki ale takie nie pełne. Smażymy z obu stron na niewielkim ogniu na rumiano. Po upieczeniu możemy je obsypać cukrem pudrem lub rozkroić i posmarować ulubionym dżemem lub marmoladą. Smacznego !!!




Źródło Tutaj

38 komentarzy:

  1. Zjadłabym takie placuszki na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne placuszki, muszę przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na zużycie białek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne, smakowite i puszyste placuszki :D :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś będę robila

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie zrobię ich więcej ciasto nieciekawe u te placuszki bez szału

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ciasto jest krótko mówiąc inne, a po upieczeniu placuszki przypominają puchate bułeczki i są syte dlatego nie każdemu posmakują :) Szkoda :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Wyglądają pysznie i ,,puchato'':)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny przepis na wykorzystanie ciągle zalegających białek ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mega apetycznie wyglądają :-) Zachęcają do zjedzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. :D Oj tak, bardzo duże i puchate pyszności ;)

      Usuń
  11. Grubaśne i puszyste ^^ Takie jak lubimy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Też lubię grubiutkie, są najsmaczniejsze ;) :p

      Usuń
  12. Tylko ile ma być tego cukru waniliowego wraz ze zwykłym cukrem?:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dobry pomysł na wykorzystanie białek :) Fajny przepis na dietę białkową - zjeść takie placuszki przed siłownią - na pewno dodadzą energii :)

    OdpowiedzUsuń
  14. a ja dodałam do ciasta na koniec jabłka w kostkę i polecam rewelacja :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Coś podobnego przygotowywała mi moja babcia ponad 20 lat temu... Przywołałaś wspomnienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspanialy przepis jak i blog Iwonko /mój to początki tworzenia ,placuszki na pewno zrobie mimo że tam komuś nie smakowało ale nie należy się przejmować /przepis sobie troszkę zmodyfikuje/jak miwyjdą zamieszcze na moim blogu oczywiście ze wzmianką że przepis pochodzi od ciebie jeśli się zgodzisz pozdrawiam http://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za miłe słowa :) Przepis oryginalny pochodzi ze strony pani Moniki z bloga sio-smutki, ja go delikatnie tylko zmodyfikowałam, a teraz gdy robię te placuszki to jeszcze bardziej go modyfikuje czyli dodaje do 2-3 białek zamiast 1/2 czy 3/4 szkl maki tylko 2-3 łyżki mąki i placuszki są jeszcze smaczniejsze, polecam w ten sposób je zrobić. Pozdrawiam cieplutko i na pewno ziajże na Pani blog bo już sama nazwa zachęca ;)

      Usuń
  17. Oj tak sama nazwa bardzo zachęca właśnie placuszki już znikły z talerza /przepis postaram się zamiescić w tym tyg jak czas pozwoli lecz ja zrobiłam je z nadzieniem pozdrawiam serdecznie i oczywiscie zapraszam na blog i żadna tam pani -po prostu- Teresa pozdrawiam serdecznie jeszcze raz

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.