wtorek, 14 marca 2017

Puchatki - Placuszki Na Białkach

Są małe, puszyste, jak podusie i niepozornie wyglądają, ale uwierzcie naprawdę można się nimi najeść :)














Składniki na około 12-14 placuszków


  • 3 białka
  • 1/2 - 3/4 szkl mąki pszennej 
  • 3-4 łyżki cukru razem z waniliowym
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia ( u mnie kokosowy )
  • cukier puder do obsypania placuszków i ewent (rodzynki)

1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier.
2. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy.
3. Patelnie rozgrzewamy, możemy ją tylko spryskać tłuszczem, placuszki nie muszą się "taplać" w oleju. Wykładamy porcje z jednej łyżki ale takie nie pełne. Smażymy z obu stron na niewielkim ogniu na rumiano. Po upieczeniu możemy je obsypać cukrem pudrem lub rozkroić i posmarować ulubionym dżemem lub marmoladą. Smacznego !!!




Źródło Tutaj

29 komentarzy:

  1. Zjadłabym takie placuszki na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne placuszki, muszę przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na zużycie białek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne, smakowite i puszyste placuszki :D :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś będę robila

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie zrobię ich więcej ciasto nieciekawe u te placuszki bez szału

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ciasto jest krótko mówiąc inne, a po upieczeniu placuszki przypominają puchate bułeczki i są syte dlatego nie każdemu posmakują :) Szkoda :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Wyglądają pysznie i ,,puchato'':)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny przepis na wykorzystanie ciągle zalegających białek ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mega apetycznie wyglądają :-) Zachęcają do zjedzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. :D Oj tak, bardzo duże i puchate pyszności ;)

      Usuń
  11. Grubaśne i puszyste ^^ Takie jak lubimy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Też lubię grubiutkie, są najsmaczniejsze ;) :p

      Usuń
  12. Tylko ile ma być tego cukru waniliowego wraz ze zwykłym cukrem?:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.