piątek, 3 marca 2017

Mleczne Bułeczki

Bułeczki te możemy zaserwować naszej rodzince na pyszne poranne śniadanko ;) ale i na popołudniową przegryzkę tez będą dobre ;)













Składniki na około 8-10 bułeczek


  • 300 gr mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 15 gr drożdży świeżych
  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 60 gr roztopionego masła
  • roztrzepane jajko na wierzch bułeczek
  • ewent. esencja waniliowa lub śmietankowa ( kilka kropel )

1. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, dodajemy 1/2 łyżkę cukru, wkruszamy drożdże, mieszamy i odstawiamy do ruszenia ( czyli wyrośnięcia ).
2. Do miski dodajemy mąkę, jajko oraz pozostały cukier.
3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do miski z mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dodajemy roztopione masło i ewent. kilka kropel esencji waniliowej bądź śmietankowej. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h.
4. Kiedy ciasto wyrośnie odgazowujemy je zagniatając chwilkę i dzielimy np. na 8 małych kawałków. Każdy kawałek formujemy w podłużną bułeczkę i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia się.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Kiedy bułeczki podrosną, smarujemy je roztrzepanym jajkiem ( ps. resztę niewykorzystanego jajka możemy użyć do omletu np. dodać szczypiorek, szynkę, ser, pomidor i gotowe ) następnie ostrym nożem, bądź żyletką nacinamy każdą bułeczkę.
Bułeczki pieczemy przez około 20-25 minut bez termoobiegu.







22 komentarze:

  1. Porywam jedną na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę mnie nie kusić pysznymi bułeczkami, bo muszę ograniczać drożdże i pszenicę;) ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, jak tak to przepraszam i poprawię się ;) :D

      Usuń
  3. A z termoobiegiem jak ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to na pewno krótszy czas, nie piekłam tak ale myślę ze koło 10-15 minut. Nie używam za często termoobiegu bo wysusza on dania, ciastka czy ciasta. Czasami włączam go pod koniec pieczenia na ostatnie np. 10 minut.

      Usuń
  4. Ale urocze bułeczki, idealne na pyszne śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za pochwałę :) Śniadanko z takimi bułeczkami to pyszota ;)

      Usuń
  5. Pyszne i pachnące, aż u mnie czuć ich zapach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chrupiące może nie aż tak bardzo ale pachnące były, że na pewno było czuć ;)

      Usuń
  6. Ja też do pieczywa i ciast drożdżowych nie używam termoobiegu, rzeczywiście bardzo wysusza.

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Pyszniutkie z mlekiem, a jeszcze z kakao to poezja ;)

      Usuń
  8. Bardzo lubię domowe pieczywo. :-) Pyszne bułeczki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Domowe najsmaczniejsze :)

      Usuń
  9. Jakie wyrośnięte, z dżemem muszą być boskie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.