środa, 4 stycznia 2017

Bez - Jajeczne Placuszki Z Jabłkiem

Placuszki awaryjne gdy nie ma w domu jajek, chyba tak powinny się nazywać ;)














Składniki na około 12 placuszków:
1 szkl mąki + 3 łyżki aby nie było za rzadkie
1 szkl mleka (250 ml )
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżka soku z cytryny
3 szczypty sody
2-3 łyżeczki śmietany 12 % lub jogurtu naturalnego (można pominąć)
1 duże jabłko obrane i pokrojone w kawałeczki
olej do smażenia




1. Mąkę z proszkiem do pieczenia z mlekiem oraz cukrami - rozmieszamy trzepaczką (nie potrzeba używać miksera)
dodajemy dodatkowe łyżki mąki aby ciasto nie było za rzadkie ani za gęste. Czasami wystarczy 2 łyżki, a czasami trzeba dodać 3 łyżki mąki, wszystko będzie zależało od konsystencji ciasta.
2. Następnie dodajemy śmietanę lub jogurt (można pominąć). Przed samym smażeniem dodajemy szczypty sody oraz sok z cytryny.
3. Na rozgrzany olej, wykładamy po 1,5 łyżki ciasta i od razu na górę wciskamy w ciasto kawałeczki jabłka.

 Smażymy z obu stron na rumiana na niewielkim gazie.
Podajemy posypane cukrem pudrem lub same. Smacznego !!!


9 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają i są takie pulchne 😆

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie nie trzebaby mnie zapraszać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...;) więc nie proszę a od razu częstuje ;)

      Usuń
  3. Bardzo fajne placuszki :-) porywam kilka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Proszę się częstować :)

      Usuń
  4. Wyglądają bardzo leciutko...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Placuszki zawsze i wszędzie <3 Ciekawe jak smakują takie na śmietanie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.