Pierniczki Na Musie Jabłkowym
Wspaniałe pierniczki które przez dodatek musu jabłkowego zachowują dłużej świeżość :)
Pierniczki staja się w moim nowym domu tradycją, mąż je uwielbia, ja też już się do nich przekonałam i teraz staram się piec je co roku, wkładając w to całe serce i sprawdzając swoją cierpliwość przy ich ozdabianiu ;)
Historia mojego "pierniczenia" nie jest zbyt długa bo piekę je dopiero drugi rok, ale już w kilku wersjach które strasznie nam smakowały i czasem nawet pośmiejemy się z tych moich dekoracji, czasami ja się nadenerwuje gdy nie wyjdą takie jak chcę, ale i tak zawsze nam smakują i zajadamy je z wielkim smakiem, a w Święta Bożego Narodzenia nabierają tej swojej "magi" i wtedy smakują już nieziemsko ;)
Do dekoracji:
1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić możemy je co jakiś czas podsypywać mąką,
Ciasto następnie chowamy do lodówki na 1 h.
2. Po tym czasie dzielimy na dwie części i jedna chowamy z powrotem do lodówki a drugie wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Wycinamy ulubione kształty i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stop przez 10-15 min.
Ostudzone pierniczki dekorujemy mleczną lub deserowa czekolada (rozpuszczoną na kąpielą wodną) lub lukrem i przyozdabiamy posypkami dekoracyjnymi :)
Pierniczki staja się w moim nowym domu tradycją, mąż je uwielbia, ja też już się do nich przekonałam i teraz staram się piec je co roku, wkładając w to całe serce i sprawdzając swoją cierpliwość przy ich ozdabianiu ;)
Historia mojego "pierniczenia" nie jest zbyt długa bo piekę je dopiero drugi rok, ale już w kilku wersjach które strasznie nam smakowały i czasem nawet pośmiejemy się z tych moich dekoracji, czasami ja się nadenerwuje gdy nie wyjdą takie jak chcę, ale i tak zawsze nam smakują i zajadamy je z wielkim smakiem, a w Święta Bożego Narodzenia nabierają tej swojej "magi" i wtedy smakują już nieziemsko ;)
Składniki na 2 blaszki ciastek
- 1 starte jabłko na mus
- 50 g masła
- 3 łyżki miodu
- 250-300 g mąki pszennej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 40 g budyniu w proszku czekoladowego bez cukru ( zamiast budyniu można użyć tyle samo skrobi/mąki ziemniaczanej )
- 60 g cukru pudru ( ja dałam kokosowego )
- 1 płaska łyżeczka sody
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
- 1 całe jajko
Do dekoracji:
- kilka kostek białej czekolady
- kilka kostek deserowej czekolady
- lukier
- Posypka dekoracyjna "Kolorowe mini Piegi" Delecta,
- "Posypka Smak Owocowy"Delecta,
- Posypka "Maczek Smak Mango" od Delecty
1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić możemy je co jakiś czas podsypywać mąką,
Ciasto następnie chowamy do lodówki na 1 h.
2. Po tym czasie dzielimy na dwie części i jedna chowamy z powrotem do lodówki a drugie wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Wycinamy ulubione kształty i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stop przez 10-15 min.
Ostudzone pierniczki dekorujemy mleczną lub deserowa czekolada (rozpuszczoną na kąpielą wodną) lub lukrem i przyozdabiamy posypkami dekoracyjnymi :)
7 comments
Fajny pomysł na pierniczki
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :)
UsuńPysznie wyglądają:) U mnie dzisiaj będzie pieczenie pierniczków:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Życzę miłej zabawy przy dekorowaniu ;D
UsuńDekorowanie pozostawiam już moim córkom:)
UsuńCzy twardnieją po upieczeniu czy pozostają miękkie? A zamiast masła możnA użyć margaryny?
OdpowiedzUsuńDelikatnie twardnieją, ale nie na kamień ;) Masło oczywiście można zamienić na margarynę:)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.