poniedziałek, 19 grudnia 2016

Maślane Ciasteczka Przełożone Marmoladą / Bez Jajek

Pyszne, kruchutkie i co najważniejsze maślane takie są te ciasteczka :)











Składniki na 1 blaszkę ciastek:
200 gr masła
100 gr cukru pudru
aromat waniliowy
220 gr mąki pszennej
40 gr mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
około 200 gr marmolady
100 gr czekolady mlecznej lub deserowej lub białej ( u mnie deserowa z białą )
20 gr masła


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej !



1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Następnie dodajemy esencję waniliową, obie mąki i miksujemy do powstania gładkiej masy.
2. Ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Możemy rwać kuleczki i spłaszczać je na blaszce odznaczając kratkę widelcem, lub przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać prosto na blachę.
Gotowa blaszkę z ciastkami chowamy do lodówki na około 1h ! (jeśli tego nie zrobimy to ciastka mogą rozpłynąć się w piekarniku )

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stop, następnie po włożeniu ciastek do piekarnika obniżamy temp do 200 stop. i pieczemy przez około 10-15 min do ze złocenia.
Po upieczeniu studzimy a następnie przekładamy marmoladą i zanurzamy w czekoladzie*



*czekoladę/dy umieszczamy w miseczce nad kąpielą wodna razem z masłem i rozpuszczamy.


Źródło książka "Moje Wypieki"

7 komentarzy:

  1. Jak one pysznie wyglądają. Porywam jedno:)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy na margarynie Kasi tez beda dobre?

    OdpowiedzUsuń
  3. Same pysznosci u Ciebie Iwonko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ..no taki to czas że trzeba zaszaleć troszkę ze słodkościami ;)

      Usuń
  4. Same pysznosci u Ciebie Iwonko :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.