środa, 21 grudnia 2016

Makowiec Z Bezą Na Kruchym Cieście

Jest to ciasto bez którego nie mogą odbyć się żadne święta. Uwielbia je moja cała rodzinka, a przepis pochodzi od mojej mamy która co roku stara się go piec w ten sam sposób :)












Składniki na średnią prostokątną blaszkę:

Ciasto:

  • 3 niepełne  szklanki mąki tortowej
  • 2 żółtka i 1 całe jajko
  • 1/2 szkl cukru
  • 3-4 łyżki śmietany 18 %
  • 1/2 kostki masła bądź margaryny
  • 1 płaska łyżeczka prosz. do pieczenia
  • parę kropel esencji migdałowej lub arakowej


Masa Makowa:

  • 400 g gotowego mielonego maku
  • 2 białka
  • 3 żółtka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/4 szkl miodu
  • 2 łyżki masła
  • 4 dag orzechów włoskich
  • 4 dag rodzynek
  • parę kropel esencji migdałowej


Beza:

  • 5 białek
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 łyżeczki mąki kartoflanej



1. Gotowy mielony mak zalewamy wrzątkiem tak 1 cm ponad mak. Odstawiamy na go na 10-15 min, następnie odcedzamy na gazie (pozostawiamy go tak przez chwile aby dokładnie się odsączył)
2. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wylepiamy nim blaszkę wysmarowana masłem i wysypana bułka tartą.
3. W garnuszku rozpuszczamy miód z masłem i łączymy go z odsączoną masą makową. dodajemy także bakalie, aromat migdałowy oraz żółtka i ubite 2 białka.
4. Aby nie tworzył się zakalec, smarujemy spód ciasta białkiem, następnie wykładamy masę makową. Na gorę wykładamy kupkami lub rozsmarowujemy bezę.




Pieczemy w temp. 180-190 stop przez około 1 h. na środkowej półce bez termoobiegu.





5 komentarzy:

  1. Fantastyczne ciasto, uwielbiam jak jest dużo makowego nadzienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makowce lubimy pod każdą postacią ale z bezą jeszcze nie jadłyśmy ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.